Generalul Gheorghe Boeru l-a turnat la DNA pe primarul Andrei Chiliman. Edilul a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni şi dus la DNA Ploieşti

18 Iun 2015
Generalul Gheorghe Boeru l-a turnat la DNA pe primarul Andrei Chiliman. Edilul a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni şi dus la DNA Ploieşti
Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a fost aşteptat de procurorii anticorupţie pe aeroportul Otopeni, pentru a fi dus la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ancheta împotriva edilului Andrei Chiliman a pornit de la denunţurile făcute de fostul general de aviaţie Gheorghe Boeru, care l-a rândul lui este acuzat de procurorii DNA Ploiești de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală în dosarul de corupţie de la Hidro Prahova. După 5 ore de audieri, procurorii au emis mandat de reținere pentru 24 de ore pentru Andrei Chiliman. 

Totodată, joi, 18 iunie, anchetatorii au făcut percheziţii şi la locuinţele lui Vlad Moisescu şi Ioana Costescu. Potrivit unor surse din cadrul consilierilor locali, cei doi ar conduce din umbră Sectorul 1.

Generalul Boeru a obţinut mai multe contracte cu Primăria Sector 1 pentru lucrări de anvelopare a blocurilor, dar şi repararea drumurilor din sector. În schimbul acestor contracte, Boeru i-ar fi dat edilului Andrei Chiliman un comision de 10% din valoare lucrărilor. Potrivit documentelor publice, Boeru a primit un contract de 155 milioane de euro pentru anveloparea blocurilor, plus alte 19 milioane de euro pentru consultanta.

Direcţia Naţioanală Anticorupţie a anunţat că Serviciul Teritorial Ploieşti „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2006 – 2015. În cursul zilei de 18 iunie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 7 locații, situate în municipiul București, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”.

Dosarul Hidro
Generalul Gheorghe Boeru este preşedintele companiei Romair Consulting. Potrivit unor surse apropiate anchetei, generalul Boeru a acceptat să colaboreze cu procurorii anticorupţie după ce a fost reţinut 24 de ore în dosarul de corupţie de la Hidro Prahova. În acest dosar a mai fost reţinut şi directorul general al companiei Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Adrian Semcu. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie „în perioada august 2010 — aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, în calitate de vicepreședinte al CJ Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC Hidro Prahova și în înțelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL București, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziție publică, finanțat în majoritate din fonduri europene. Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări face parte din proiectul european Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova.”

Andrei Chiliman, unul dintre cei mai instăriţi primari ai Bucureştiului

Edilul Sectorului 1 are în proprietate zeci de hectare de teren. Între acestea, un teren intravilan în Eforie Sud, cu o suprafaţă de 600 mp, 2.000 de metri pătraţi în judeţul Braşov. Alături de mai multe parcele de teren din Bucureşti, primarul şi soţia acestuia mai deţin terenuri în Ilfov, Vaslui, Prahova sau Gorj. Unele sunt obţinute prin cumpărare, cele mai multe sunt moşteniri.

Andrei Chiliman mai deţine patru case în Capitală, două apartamente tot în Bucureşti, o casă de vacanţă în Buzău şi una în Braşov. Potrivit declaraţiei de avere, edilul sectorului 1 mai deţine bijuterii în valoare de 20.000 de euro. Mare iubitor de artă, Chiliman are obiecte de valoare în cuantum de 150.000 de euro.
Acesta este posesorul a doua autovehicule - un Audi A6, fabricat în 2004, cumpărat în 2005, şi un Renault R16, fabricat în 1972, moştenit de la mama soţiei.

Cât priveşte conturile bancare, familia primarului deţine două conturi de depozit în lei şi alte patru conturi în valută. Andrei Chiliman i-a împrumutat fratelui său suma de 15.000 de euro.

Alte stiri din Anchete

Ultima oră