Exclusiv. Haosul pe bani publici din Agenţia Naţională pentru Romi

23 Iun 2015
Exclusiv. Haosul pe bani publici din Agenţia Naţională pentru Romi
Banii publici alocaţi din bugetul României pentru funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Romi, dar şi pentru implementarea proiectelor pentru comunităţile de romi se duc pe apa sâmbetei. Cel puţin aşa rezultă dintr-un raport al Curţii de Conturi a României în care sunt descrise cu lux de amănunte lipsa de responsabilitate a angajaţilor statului, managementul defectuos, dar şi risipa banilor publici.

Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, fiind condusă de preşedintele cu rang de secretar de stat, Daniel Vasile. Acesta a fost numit în funcţie la începutul anului 2013, la propunerea Partidei Romilor Pro Europa, organizaţie condusă de deputatul Nicolae Păun.

Pentru început inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat că patrimoniul şi contabilitatea Agenţiei Naţionale pentru Romi nu sunt ţinute corespunzător. „Nu a fost ţinută evidenţa creditelor bugetare, a angajamentelor bugetare, legale şi de plătit, a sumelor solicitate la rambursare aferente fondurilor externe nerambursabile şi a declaraţiilor de cheltuieli transmise autorităţilor de certificare, în conturile de ordine şi evidenţă din grupa 80.” Mai mult, angajaţii Agenţiei nu au respectat prevederile legale cu privire la încheierea exerciţiu bugetar pe anul 2014. În plus nu a fost ţinută corect evidenţa computerelor, mobilierului dar şi imprimantelor în valoare de aproximativ 800.000 de lei. Toate aceste bunuri ar fi trebuit să fie date în folosinţă gratuită şi temporară experţilor locali romi. Pe scurt, dezastrul domneşte în contabilitate.

Management defectuos
Nu au fost respectate nici măcar prevederile legale cu privire la organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv propriu. Dar, nici cele cu privire la organizarea, implementarea şi menţinerea sistemelor de management şi control intern.

Cireaşa de pe tort o reprezintă faptul că, nu s-au luat măsuri pentru realizarea unor venituri în valoare de 35.452.152 lei, adică în jur de opt milioane de euro, reprezentând drepturi de creanţă din fonduri externe nerambursabile şi post aderare. „S-a constatat că operaţiunile economice şi financiare (...) provin din anii precedenţi şi sunt aferente unui număr de şase proiecte în cadrul POSDRU, care au fost finalizate în perioada 2011-2012. Însă, nu există certitudinea că datele refelectate în situaţiile financiare (...) corespund realităţii, deoarece entitatea nu a prezentat documente justificative în acest sens.”

Preşedintele ANR, Daniel Vasile, a aruncat vina pe Corpul de Control al premierului: „Toată povestea a plecat de la Corpul de Control al premierului care a fost în control. Au mai fost trei controale de la Autoritatea de Management, Organismul Intermediar şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. Fiecare instituţie de control spune altceva.”

Proiecte cu cântec
Daniel Vasile a emis un ordin pentru constituire a unei Comisii pentru evaluarea unor proiecte depuse în anul 2014 în cadrul programului „Anul participării şi responsabilităţii cetăţenilor.” Inspectorii de la Corpul de Control au constatat că nu s-au evaluat corect proiecte. „S-a constatat faptul că nu s-a consemnat corespunzător modul de acordare a punctajelor, nu s-au centraliazat punctajele acordate solicitanţilor şi nu a fost stabilit algoritmul de calcul al acestora.”

În primul an de mandat al lui Daniel Vasile, adică în 2013-2014, s-a constatat angajarea nelegală de cheltuieli în valoare de aproape 1,7 milioane de lei, prin încheierea de contracte de finanţare nerambursabilă cu persoane juridice care nu se încadrează în categoria celor care, potrivit legii, pot primi asemenea finanţări. De exemplu, a fost semnat un contract cu Primăria Moroieni pentru implementarea proiectului „Sunt proprietar”. Pentru acest proiect ANR a decis să plătească o factură în valoare de 70.000 de lei, fără să primească documente justificative.

Tocmeală pe decizia ICCJ
Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Muncii a verificat modul de implementare a unui proiect în care beneficiar era ANR. În urma controlului s-a constatat un debit în valoare de 605.746 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile plătite din credite de la bugetul statului. Acest prejudiciu rezultă din faptul că ANR nu a respectat procedura de angajare a echipei manageriale, dar şi a celorlalte persoane care au lucrat în proiect. Mai mult, ANR nu a putut prezenta documente din care să rezulte organizarea unui concurs sau examen pentru ocuparea posturilor respective.

ANR a contestat în instanţă titlul executoriu, dar degeaba. După un şir lung de procese, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă recursul ANR ca fiind nefondat. „De la emiterea hotărârii definitive şi irevocabile, Agenţia Naţională pentru Romi nu a luat măsuri în vederea recuperării prejudiciului de la persoanele răspunzătoare pentru efectuarea de cheltuieli neeligibile.” Totodată, nu s-a înregistrat în contabilitatea instituţiei statului prejudiciul şi nici nu a calculat şi înregistrat dobânzi şi penalizări de întârziere. Legat de această abatere, Daniel Vasile a precizat că va contesta raportul Corpului de Control. Întrebat cum o să recupereze banii de al oameni pentru că există o decizie irevocabilă a ICCJ, Daniel Vasile a spus că el nu poate da o decizie de imputare a prejudiciului.

Patrimoniu furat şi licenţe Microsoft
În patrimoniul ANR nu se mai regăsesc mai multe bunuri cumpărate din bani publici. Este vorba despre calculatoare, laptopuri, multifuncţionale, mobilier, dar şi licenţe microsoft. Daniel Vasile susţine că o parte dintre aceste bunuri au fost furate după ce a fost spart un birou regional. Legat de licenţele Microsoft acesta a spus că a cumpărat mai multe licenţele pe un CD, care nu se mai regăseşte în instituţie.









 

Alte stiri din Anchete

Ultima oră