Exclusiv. Pusă să apere drepturile consumatorilor, comisarul şef adjunct de la Timiş face reclamă la o firmă de credite, care are o dobândă anuală efectivă de 4969%

23 Iul 2015
Exclusiv. Pusă să apere drepturile consumatorilor, comisarul şef adjunct de la Timiş face reclamă la o firmă de credite, care are o dobândă anuală efectivă de 4969%
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a declarat război băncilor pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit. În acelaşi timp, acoperişul unei case care aparţine comisarului adjunct, Mihaela Maria Ignat, a fost învelit cu un banner imens prin care se face reclamă la Telecredit, o instituţie financiară nebancară, care are o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de 4969% la 20 de zile.

Contactată telefonic, comisarul şef adjunct l-a luat pe „nu ştiu” în braţe.

Mihaela Maria Ignat este comisar adjunct la Protecţia Consumatorilor Timişoara. Din această funcţie publică poate verifica toate societăţile comerciale din Timis. 

Averea comisarului
Comisarul adjunct, Mihaela Maria Ignat, şi-a făcut publică averea în anul 2007. Atunci deţinea un teren intravilan de 1439 mp şi o casă de 70 mp în comuna Remetea Mare, din judeţul Timiş. Mai avea un apartament moştenit din anul 1989. Plus alte două apartamente în Timişoara, cumpărate în 2006. Pe drumurile bănăţene se plimba la volanul unui BMW 525 D, fabricat în 2001. Dar, se împrumutase şi de la bancă 49.900 de euro, credit scadent în anul 2031.

Dar, de atunci lucrurile s-au schimbat. Cele două apartamente au fost transformate în spaţii comerciale, a mai contractat un credit în valoare de 220.000 CHF şi a devenit asociat la firma MSN Distribution cu sediul în satul Chişoda din Timiş. Această firmă îi are ca asociaţi pe comisarul Mihaela Ignat şi pe Octavian Cristian Cosma. Pe funcţia de administrator a fost numită Mariana Sorina Horvath, omul de încredere al Mihaelei Ignat, care la rândul ei a înfiinţat o întreprindere individuală.

Din documetele de la Registrul Comerţului, adresa întreprinderii este identică cu adresa de domiciliu a comisarului Mihaela Ignat. La aceaşi adresă are sediul social şi MSN Distribution. Mai mult, din iunie 2014, Mariana Horvath a reuşit performanţa de a-şi deschide o cafenea în incinta supermarketului grecesc Jumbo.

În plus, în martie 2013, Banca Intesa SanPaolo Bank a instituit o ipotecă mobiliară asupra conturilor firmei pentru garantarea unui credit în valoare de 150.000 lei. Totodată, ipoteca a fost extinsă şi asupra unei creanţe în valoare de 43500 euro, pe care MSN Distribution o avea de încasat de la o firmă de asigurare şi reasigurare.

În aprilie 2014, aceaşi bancă a instituit o ipotecă mobiliară asupra unor conturi bancare pentru garantarea unui credit în valoare de 45.000 lei. Dreptul de ipotecă a fost extins şi asupra creanţelor pe care MSN Distribution le avea de încasat de la firma Tin Factory SRL, în baza unui contract de închiriere dintre cele două societăţi. Societatea Tin Factory este patronată de sârbul Milan Banjac şi are ca obiect de activitate fabricarea maşinilor şi echipamentelor de birou. Administratorii firmei sunt Milan Bajac şi Luminiţa Meluţ. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Milan Banjac apare ca asociat în trei firme radiate şi una în curs de lichidare. În prezent mai are două firme aflate în funcţiune. De pe site-ul societăţii Tin Factory aflăm că această societate este filiala firmei franceze Tin France S.A., prezentă în România din anul 1997, fiind specializată în producerea şi comercializarea consumabilelor pentru imprimante.

Am încercat să discutăm despre aceste contracte cu Mihaela Ignat, dar aceasta a încercat să paseze responsabilitatea: „Nu ştiu despre ce vorbiţi. Nu am ce să comentez. Ca funcţionar public poţi să fii acţionar la orice societate şi să nu ai nici o legătură cu ceea ce întâmplă în firmă. Sunt acţionar cu 50% din firmă. Asociatul se ocupă de toate problemele. Nu am nici o legătură cu firma pentru că este un administrator care se ocupă de firmă”.

Credit pe persoană fizică
În mai 2011, Mihaela Maria Ignat a semnat un contract de închiriere cu firma Diario Vivir, pentru apartamentele 3 şi 4, situate pe Strada Constantin Brâncoveanu, nr 1, din Timişoara. Pe 2 iunie 2011, Mihaela Maria Ignat a luat un credit în valoare de 220.000 CHF, pe care l-a garantat cu un contract de închiriere şi cu salariul de la Protecţia Consumatorilor. Contractul de închiriere pentru cele două apartamente a fost încheiat de Mihaela Ignat cu firma Diario Vivir SRL, încă din 20 mai 2011. Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, firma Diario Vivir este deţinută de Cristian Mihai Pătraşcu (40%), Liviu Vasile Pascu (40%) şi Alin Florentin Curt (20%). Firma are ca obiect de activitate intermedieri în comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun. Numele primului asociat mai apare în alte două firme. Cel de-al doilea tot în alte două firme, iar ultimul în trei firme.

De pe site-ul Primăriei Municipiului Timişoara, am aflat că, în 2011, firma Diario Vivir prin comisarul adjunct Mihaela Maria Ignat, a depus o cerere pentru amplasarea firmei pe faţada aferentă spaţiului comercial.
Întrebată despre aceste aspecte, comisarul Mihaela Ignat, a repetat într-una că ea este funcţionar public. „Nu ştiu dacă am încheiat vreun contract cu firma Diario. Care e problema că sunt proprietar? Nu ştiu dacă am încheiat vreun contract, nu îmi aduc aminte. Nu am contract cu această societate.” Mai mult, Mihaela Ignat, nu şi-a mai adus aminte dacă apartamenetele îi aparţin:„Posibil să fie şi o confuzie de nume”.

Telecredit pe casa comisarului
Creditele contractate de firma MSN Distribution au fost luate pentru achiziţionarea unui imobil situat pe strada Constantin Brâncoveanu, nr 1, din Timişoara. Tot aici, Mihaela Ignat, deţine două apartamente. Acoperişul acestui imobil a fost învelit cu un banner prin care se făcea reclamă firmei Telecredit. Am încercat să aflăm de la Mihaela Ignat cum a ajuns reclama pe imobilul său, dar aceasta a spus că nu ştie. „Nu ştiu despre ce vorbiţi. Habar nu am. Puteţi să verificaţi. Eu vă spun că nu am nici o legătură. Informaţiile nu sunt reale. Proabil cineva m-a compromis. Nu ştiu. Vă doresc o zi minunată că eu am de lucru”. Întrebată care este motivul pentru care se duce la firma Telecredit, Ignat a răspuns nervoasă că nu este treaba noastră pe unde umlă ea noaptea.

Firma Telecredit este o instituţie financiară nebancară (IFN) care oferă împrumuturi oamenilor care au nevoie de o sumă cuprinsă între 100 şi 1500 de lei, pe o perioadă maximă de 30 de zile. Pentru aceste împrumuturi se percepe o dobândă de 1,2 % pe zi. Dobânda anuală efectivă (DAE) este de 4969% pentru un credit contractat pentru 20 de zile, în schimb dacă perioada creşte la un an, DAE devine 438%. Acest IFN îi are ca asociaţi pe Fenelon Cătălin Neagu (95%) şi Adriana Neagu (5%). Director general este Vasile Neagu. Acesta are şi calitatea de administrator, alături de Cristina Roxana Mitran şi Melania Cristea. Am încercat să obţinem un punct de vedere de la firma Telecredit, dar nu la numărul de telefon postat pe site-ul companiei nu a răspuns cineva.
 

Alte stiri din Anchete

Ultima oră