Campionul retrocedărilor ilegale, Horia Simu Şchiopu, percheziţionat de mascaţi şi procurorii anticorupţie. A primit ilegal 55 milioane de euro

02 Iul 2015
Campionul retrocedărilor ilegale, Horia Simu Şchiopu, percheziţionat de mascaţi şi procurorii anticorupţie. A primit ilegal 55 milioane de euro
Cunoscut drept „bancherul cuprului”, Horia Simu Şchiopu, a reuşit performanţa de a încasa ilegal o despăgubire record în valoare de 103 milioane de euro, de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Banii au fost primiţi pentru un teren în suprafaţă de 97.509 mp., situat în Şoseaua Virtuţii, din Sectorul 6, pe care Horia Simu Şchiopu l-a cumpărat cu doar 1,5 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciu în acest dosar este de 55 milioane de euro.

Procurorii anticorupţie însoţiţi de mascaţi percheziţionează locuinţa în acest moment locuinţa lui Horia Simu Şchiopu. Aici au dat peste un adevărat muzeu. Surse apropiate anchetei susţin că în locuinţa lui Şchiopu au găsit vreo 150 de tablouri, ceasuri de lux şi mai multe bijuterii.

Povestea terenului de 103 milioane de euro
Horia Simu Şchiopu a cumpărat drepturile litigioase de la Mihaela Cojocaru care revendicase un teren în suprafaţă de 97.509 mp. în Şoseaua Virtuţii, din Sectorul 6. Afacerea a avut loc în anul 2006. Pe 10 decembrie 2007, Horia Simu Şchiopu era deja proprietar pe teren. În aceea zi a înregistrat la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilierea Despăgubirilor dosarul 38386/CC, pentru a primi banii pe teren de la ANRP. Expertul desemnat pentru a evalua terenul a fost Florin Alexandru Hanu.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a precizat că în data de 28 februarie 2008, dosarul a fost soluţionat de Comisia Centrală pentru Stabilierea Despăgubirilor prin emiterea unui titlu de despăgubire în valoare de 466.770.763 lei. După numai patru zile, Horia Simu Şchiopu a solicitat convertirea sumei în acţiuni la Fondul Proprietatea. Rapiditatea cu care s-au mişcat membrii comisiei a fost observată şi de inspectorii de la Curtea de Conturi, care au concluzionat că persoanele care au beneficiat în mod nelegal de compensaţii băneşti au fost cele cărora li s-au efectuat plata în termenul cel mai scurt.

Pe 9 aprilie 2015, expertul evaluator Florin Alexandru Hanu a fost arestat preventiv la cererea procurorilor anticorupţie, fiind acuzat de luare de mită şi complicitate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un alt dosar legat de fraudele de la ANRP.

Cum a obţinut banii
În anul 2007, în fruntea ANRP se afla Ingrid Zaarour, numită pe funcţie încă din anul 2005. Procurorii susţin că în demersul său, Horia Simu Şchiopu a fost ajutat de membrii comisiei ANRP. Printre aceştia se află fostul preşedintele ANRP - Ingrid Zaarour, fostul preşedinte al ANI – Horia Georgescu, dar şi deputatul Cătălin Theodor Niculescu.

La finalul mandatului său, în 2009, Ingrid Zaarour a lăsat în urma sa un număr de 37.057 de dosare nesoluţionate, în timp ce afaceriştilor controversaţi li se soluţionau dosarele imediat.

Cine este Horia Simu Şchiopu?
Horia Simu Şchiopu este un apropiat al grupului liberal format din Vlad Moisescu şi Cristian Buşoi. O altă legătura interesantă o reprezintă Zaarour. Aceasta şi-a dat demisia din PNL în 27 februarie 2014, după ce Crin Antonescu i-a exclus din partid pe Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu.

Zaarour a mai fost şi partenera de afaceri a lui Radu Pricop, actualul ginere al lui Traian Băsescu. În anul 2004, cei doi au înfiinţat societatea PRP Consulting Com Bucureşti. Acum, Radu Pricop este urmărit penal pentru că a încercat să obţină 10 milioane de euro de la ANRP, de pe urma unei retrocedări ilegale a unui teren de 90 ha care aparţinuse familiei Brătianu.

Horia Simu Şchiopu era descris de revista Business Magazin ca fiind şeful grupului de investitori care a preluat treptat industria cuprului din România. La 31 de ani era preşedintele Cuprom SA, după ce renunţase la funcţia de vicepreşedinte Citibank Romania, funcţie pe care a avut-o începând cu 1998, la 23 de ani, şi care presupunea coordonarea acordării de credite de peste 300 de milioane de dolari pentru Petrom, Romgaz sau Transelectrica.

În perioada octombrie 1996 – decembrie 1998, Şchiopu Simu a fost junior manager la Norasco Elveţia, expert în recuperarea datoriilor intra şi interguvernamentale. Marc Rich-Co Investemnent AG care apare în documentele ONPCSB este firma elveţiană controlată de mafia rusă şi este în strânsă legătură cu privatizarea ALRO şi scandal de spionaj.


Gruparea ANRP, anchetată de DNA
La 9 aprilie a.c., Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că i-a trimis în judecată pe Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin şi Nicolescu Theodor Cătălin. Toţi au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În mandatul lor au soluţionat trei dosare de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare supraevaluate.

„Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menționate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase”, susţine DNA.

Alte stiri din Anchete

Ultima oră