UPDATE. Zâzanie între magistraţi din cauza salarizării. Somaţie pentru ministrul Justiţiei

23 Aug 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Zâzanie între magistraţi din cauza salarizării. Somaţie pentru ministrul Justiţiei

"A ieșit așa cum ați vrut dumneavoastră, aveți o majoritate zdrobitoare", le-a spus președintele CSM, Mircea Aron, reprezentanților judecătorilor semnatari ai memoriului, prezenți marți la ședința Consiliului, conform agerpres.ro. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a arătat mulțumit de faptul că membrii CSM au votat în favoarea acestui document

Asociațiile profesionale ale magistraților i-au cerut marţi ministrului Justiției, Raluca Prună, să aplice "de îndată" legea pentru a egaliza salariile judecătorilor și procurorilor, în prezent discriminați prin acordarea unor salarii diferite, deși muncesc în condiții similare.

Într-o scrisoare deschisă, Asociația Magistraților din România (AMR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) au solicitat, de asemenea, Guvernului că până la sfârșitul anului să asigure logistica necesară pentru că bugetul instanțelor să treacă de la Ministerul Justiției la Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum e prevăzut în legea 304/ 2004, prevedere care însă nu s-a aplicat până acum.

Conform unui comunicat al UNJR, magistrații atrag atenţia asupra unei anomalii din sistemul de justiție, unde instanțele, care ar trebui să fie independente, depind bugetar de Ministerul Justiției, în timp ce procurorii, aflaţi sub autoritatea Ministerului Justiției, își administrează bugetul independent. Chiar și în cazul parchetelor, însă, situația nu este omogenă, DNA fiind ordonator de credite distinct.

"Mai mult, crearea în rândul parchetelor a unui ordonator de credite distinct pentru DNA reflectă o politică guvernamentală părtinitoare și nejustificată față de acest parchet, raportat la volumul mic de activitate al acestei structuri. Volumul de activitate al acestei structuri, atât în raport cu cea a Parchetului General și DIICOT, cât și cu milioanele de cauze care sunt pe rolul instanțelor, nu justifica în nici un mod crearea unei structuri distincte de administrare bugetară",  susţin magistrații.

Ei spun că toate aceste anomalii "în loc să fie corectate, au fost perpetuate și amplificate de Guvern, lucru ce a condus inclusiv la scăderea încrederii în justiție". În cazul salarizării discriminatorii, magistrații i-au cerut Ministrului Justiției să aplice ordonanța de urgență 20/ 2016, "care a fost emisă cu scopul declarat de a elimina urgent nivelurile diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții".

Textul acestei ordonanțe prevede că, începând cu luna august 2016, salariile personalului plătit din fonduri publice vor fi egalizate prin raportare la nivelul maxim al salariului de bază din cadrul instituției sau autorității publice respective, dacă activitatea este desfășurată în aceleași condiții.

"În aplicarea acestui act normativ, Procurorul General Augustin Lazăr a emis deja ordine de salarizare care au adus la același nivel salariile procurorilor aflați în funcții similare, cu excepția procurorilor DNA, pentru care procurorul șef Laura Codruța Kovesi nu a emis încă ordine de salarizare similare", au spus magistrații în scrisoare.

Diferențe de salarizare există și între judecători, dar "Ministerul Justiției a refuzat să acționeze precum Procurorul General, menținând inechitățile în sistem", mai susţin magistrații. Ei spun că Ministerul Justiției are obligația de a aplica de îndată legea, cu atât mai mult cu cât aceasta vine să rezolve o problemă gravă nu doar din justiție, ci și din sistemul bugetar în general, unde mii de bugetari reclamă în justiție încălcarea principiului "pentru muncă egală, plată egală", principiu ce exprimă egalitatea de tratament și interzicerea discriminării.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră