Val de victorii în instanță ale ecologiștilor împotriva statului român

18 Noi 2020
Val de victorii în instanță ale ecologiștilor împotriva statului român

Organizația Agent Green anunță că a câștigat mai multe procese cu Ministerul Mediului și Romsilva, în dosare privind amenajamentele silvice sau chiar tăieri de păduri din arii naturale protejate, relatează RFI.

În cazul Agent Green împotriva Ministerului Mediului de la Curtea de Apel București, pentru desecretizarea amenajamentelor silvice, organizația ecologistă a generat un precedent la nivel național, potrivit unui comunicat de presă al asociației.

Informațiile despre toată pădurea României secretizate de Guvern și de Romsilva în ultimii 30 de ani trebuie de acum publicate.

Curtea a respins recursul Ministerului Mediului ca nefondat și obligă instituția să publice amenajamentele silvice.

Aceste documente conțin informații despre fiecare bucățică de pădure din România și planurile de exploatare pe care statul sau proprietarii privați le au. Informații ca de exemplu: volumul de lemn care există în pădure, speciile de arbori, vârsta medie a arboretelor, ce fel de tăieri sunt planificate sau volumul de lemn aprobat spre tăiere pentru următorii 10 ani.

Cazul Domogled
În cazul spectaculos Agent Green împotriva Ministerului Mediului și a Romsilva, Ocolul Silvic Baia de Aramă, organizația a obținut suspendarea tăierilor pe o suprafață de aproape 20.000 de hectare, care se suprapun cu Parcul Național Domogled–Valea Cernei și cu situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest, mai arată comunicatul.

Nu în ultimul rând, în procesul câștigat la Curtea de Apel București, Agent Green a obținut nu doar suspendarea, ci și anularea  actelor care prevedeau tăierea a 20 de parcele de păduri virgine din cele mai sălbatice zone ale Parcului Național Domogled–Valea Cernei și din Geoparcul Platoul Mehedinți, păduri care în acte au vârste medii între 100 și 180 de ani și care sunt parte din zona tampon UNESCO.

Cătălina Rădulescu este avocata Agent Green. Ea spune la RFI că ”în România există o aplicare și o transpunere deficitară a legislației privind protecția naturii și în special în ceea ce privește exploatarea forestieră, care nu a preluat cerințele legislației europene”.

De partea sa, președintele Agent Green, Gabriel Păun, declară potrivit comunicatului: ”Victoriile ne bucură și reprezintă categoric un pas înainte. Faptul că pârâții pierzători sunt înseși Ministerul Mediului și Romsilva ne întristează și ne confirmă în acest moment că Statul Român este un cap al Mafiei Pădurilor”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră