Ministerul Mediului: amendă de 115.000 lei în urma incediului de la Periș

09 Apr 2020 | scris de A.A.
Ministerul Mediului: amendă de 115.000 lei în urma incediului de la Periș

Garda Naţională de Mediu a amendat proprietarul fostei ferme de porci din localitatea Periş, judeţul Ilfov, cu suma de 115.000 lei pentru incendiul produs în ultimele două zile şi care a afectat puternic aerul din zona de nord a Bucureştiului.

De asemenea, SC Klevek Company SRL s-a ales şi cu plângere penală. Operatorului i-au fost dispuse măsuri de ecologizare a perimetrului, cu termen de finalizare 30 iunie 2020. Cu puţin timp în urmă, incendiul a fost stins de echipele ISU. Zona este încă supravegheată de două autospeciale şi de laboratorul mobil de monitorizare a calităţii aerului, informează Ministerul Mediului printr-un comunicat oficial.

“În ultima vreme ne confruntăm cu multe incendieri ale vegetației, deșeurilor și chiar anvelopelor, aceste fapte având autori necunoscuți. Acestea sunt extrem de periculoase pentru populație pentru că îi crează un mare disconfort și riscă să pună în pericol chiar viața sau bunurile acesteia. Riscul este cu atât mai mare cu cât cei care ard miriştile nu asigură și supravegherea și, de cele mai multe ori, aceste incendii scapă de sub control și se extind. Suntem în plină  pandemie  de  coronavirus.  E  important  să  avem  cu toții conștiință de mediu înainte de a incendia deșeuri, anvelope sau vegetație. Să facem orice care ne poate face trecerea mai ușoară prin această perioadă. Vreau să înțeleagă toată lumea că autorii acestor incendii, dar și proprietarii terenurilor incendiate, sunt direct răspunzători pentru disconfortul provocat populației și pentru daunele de mediu produse. Sesizarea penală în cazul de la Periş mi se pare o măsură justă“, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Reamintim că, în urmă cu două zile, un incendiu de proporții s-a produs pe circa 30.000 de mp la o fostă fermă de porci din Periș, județul Ilfov. Incendiul de vegetație din acest perimetru s-a extins, inclusiv la fostele bataluri de dejecții, iar populația din zonă a resimțit mirosul greu și extrem de deranjant.

Echipele ISU au intervenit pentru stingerea incendiului iar Agenția Națională pentru Protecția Mediului a monitorizat cu laboratorul mobil, în cursul întregii zile de ieri, concentrațiile din aer în localitățile din proximitatea incendiului. Măsurătorile nu au depistat depășirea valorilor limită a poluanților, prin urmare laboratorul mobil a fost mutat și în comuna Corbeanca, pentru a monitoriza valorile de calitate a aerului.

Pe parcursul nopții stațiile de monitorizare a calității aerului din București au înregistrat, în aceeași perioadă, pe fondul scăderii vitezei vântului și a dispersiei slabe, creșteri   ale concentrațiilor medii orare de PM 10, PM 2,5 și NO2, dar nu au depășit valorile limită.

Conform simulărilor Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum, se apreciază că, în cursul nopții trecute și astăzi, circulația aerului va fi relativ slabă (sub 25 km/h) și se va realiza predominant dinspre vest-sud-vest către est-nord-est, ceea ce înseamnă că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare în zona de nord a Capitalei, precizează reprezentanții Ministerului.

Alte stiri din Verde

Ultima oră