UPDATE. Val de avertizări meteo: Ger, ninsoare şi viscol până la 1 martie

25 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Val de avertizări meteo: Ger, ninsoare şi viscol până la 1 martie

Elena Mateescu, meteorolog ANM, a declarat luni, la Comandamentul de iarnă convocat la Ministerul de Interne, că avertizarea de ger ar putea fi prelungită până vineri, 2 martie.

„Luăm în considerare posibilitatea ca miercuri dimineaţă să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent inclunzând şi 2 martie, pentru că şi pe parcursul nopţii de miercuri spre joi şi joi spre vineri ne aşteptăm ca valul de frig să continue în Moldova, Dobrogea şi Muntenia”, a spus Elena Mateescu.

Administraţia Naţională de Meteorolgie a emis duminică mai multe avertizări meteo, valabile pentru anumite zone şi pentru îmntreaga ţară, începând de duminică, 25 februarie. Vor fi ninsori abundente, viscol şi ger până la 1 martie. 

Prima avertizare vizează un Cod galben de ger, valabil în toată ţara, începând de duminică 25 februarie, ora 03.00, până joi, 1 martie, ora 10.00.

Valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.

A doua avertizare, Cod portocaliu de ger, cu temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, intră în vigoare, luni 26 februarie, ora 03.00 şi e valabilă până joi, 1 martie, ora 10.00, zonele afectate fiind Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

În aceste zone, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

 

 

O altă avertizare, Cod galben de insori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol, intră în vigoare  luni, 26 februarie, ora 04.00 şi e valabilă până marţi 27 februarie, ora 20.00.Din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzând majoritatea zonelor țării.

În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind și spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.

Pentru câteva judeţe, luni 26 februarie, orele 07.00 – 23.00 va fi valabil un Cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă. Astfel, în Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă local de peste 30...40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45...55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Un Cod portocaliu, de temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută a fost emis şi pentru București și județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, valabil de luni, 26 februarie, ora 10.00 până marţi, 27 februarie, ora 14.00.

În acest interval, în București și în județele menţionate, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră