Vicepremierul Ungariei: Victoria UDMR este o lovitură dată hărțuirilor justiției române

06 Iun 2016 | scris de Istvan Deak
Vicepremierul Ungariei: Victoria UDMR este o lovitură dată hărțuirilor justiției române

Vicepremierul Semjen Zsolt nu a ratat ocazia de a comenta rezultatele obținute de UDMR și a felicitat formațiunea condusă de Kelemen Hunor pentru cele 200 de fotolii de primari în Transilvania.

“Felicit victoria zdrobitoare a UDMR în special în cele mai mari orașe din Ținutul Secuiesc, Miercurea Ciuc și Sfântu-Gheorghe. Aceasta este cu atât mai importantă cu cât în România sunt tot mai brutale hărțuirile minorității maghiare prin intermediul justiției române.

Obiectivul evident este intimidarea candidaților maghiari de a nu mai candida la alegerile locale. Îi felicit pentru curaj și este un succes istoric că am recuperat Satu Mare, unde avem iar primar maghiar”, a declarat Semjen, citat de mandiner.hu.

Rezultatele au fost analizate luni și de Institutul de Cercetare a Politicii Naționale. Directorul Kantor Zoltan a declarat la ședința organizată luni în Parlamentulul de la Budapesta, că reprezentarea maghiară a fost întărită, în ciuda prezenței scăzute la urne.

Primarul reales din Miercurea-Ciuc, Raduly Robert, a fost detronat după o anchetă DNA care viza suspiciuni de corupție, în timp ce primarul reales din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a fost vizat până la finalul campaniei electorale de ancheta DIICOT privind suspiciuni de terorism.

“În afara orașului Târgu-Mureș (http://miscareaderezistenta.ro/actualitate/30417-voturi-contestare-rezultat-alegeri-targu-mures) , totul a decurs conform planului. Chiar dacă nu au fost cucerite fotolii noi de primar, minoritatea maghiară locală se organizează tot mai bine. Rezultatele pot fi considerate pozitive”, a subliniat Kantor, citat de hir.ma.

“Nu există o atmosferă de protest în România. Așa se explică prezența redusă la urne, dar chiar și așa, prezența nu este alarmantă. Acum patru ani a fost ridicată, dar acum a revenit la nivelul de acum opt ani”, au adăugat experții Institutului.

Aceștia au scos în evidență colaborarea pozitivă dintre UDMR și PCM, succesul din Satu Mare, dar și victoriile zdrobitoare ale candidaților maghiari din Gheorgheni și Târgu-Secuiesc.

În ciuda înfrângerii la limită din Târgu-Mureș (http://miscareaderezistenta.ro/actualitate/30417-voturi-contestare-rezultat-alegeri-targu-mures), experții vorbesc de cel mai bun rezultat al unui candidat maghiar din ultimii 16 ani. “Este un rezultat pe care se poate construi. Mobilizarea electoratului maghiar a fost mai eficiență decât acum patru ani”, au concluzionat experții.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră