UE ia în calcul un nou model de finanțare. Ce se va întâmpla cu fondurile pentru România

16 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
UE ia în calcul un nou model de finanțare. Ce se va întâmpla cu fondurile pentru România

Uniunea Europeană ar trebui să se îndrepte spre un nou sistem de finanțare, acela bazat pe resurse proprii, în loc să se bazeze pe contribuțiile statelor sale membre, reiese dintr-un raport prezentat Parlamentului la data de 12 ianuarie. 

În prezent, 80% din bugetul UE provine din contribuțiile directe ale statelor membre, pe baza venitului național brut. Bugetul UE reprezintă mai puțin de 1% din produsul intern brut al tuturor statelor membre și aproximativ 94% este reinvestit în aceste țări, în domenii precum agricultură, infrastructură și cercetare.

Idei
Mario Monti, fost prim-ministru italian și comisar european, a prezentat în Parlament un raport final cu propuneri privind modul în care UE poate crea, pe viitor, un nou sistem de venituri sau „resurse proprii" pentru finanțarea bugetului.

În timpul audierii sale în Parlament, pe 9 ianuarie, comisarul desemnat pentru buget, Günther Oettinger, a sugerat că este probabil să utilizeze raportul în viitoarea revizuire intermediară a cadrului financiar multianual UE.

Începând cu anii 1980, contribuțiile naționale au completat resursele proprii în mod treptat, iar, în cele din urmă, le-au înlocuit, a subliniat  Alain Lamassoure, deputat european creştin-democrat și co-raportor al propunerii,. „În cadrul fiecărei discuţii din cadrul Consiliului privind cadrul financiar multianual sau în timpul negocierilor bugetare, miniștrii UE au doar o singură preocupare: modul în care statele vor recupera fondurile pe care le oferă. Ultima dezbatere privind cadrul financiar multianual, în 2013, a fost de asemenea îngrozitoare", a completat Lamassoure.

Dezvoltarea resurselor proprii
Resursele proprii reprezintă surse de finanțare mai „tradiționale", cum ar fi taxele vamale la importurile din țări terțe sau fonduri din taxa pe valoarea adăugată (TVA). Lamassoure a spus că cei trei reprezentanți ai Parlamentului au insistat asupra faptului că raportul final al grupului nu ar fi limitat la una sau două propuneri, ci este vorba despre o gamă largă de soluții posibile, pentru a asigura un echilibru. De exemplu, în cazul în care un an fiscal specific nu ar funcționa așa cum este prevăzut, atunci această diferență nu ar fi în detrimentul bugetului UE.

Menţinerea echilibrului 
Unii se tem că un sistem de resurse proprii ar putea conduce la o putere mai mare pentru instituțiile UE în detrimentul statelor membre. „Desigur, acest lucru va fi argumentul miniștrilor de Finanțe, dar este un argument bazat pe rea-credință. Nu va fi niciun transfer de putere. De exemplu, o decizie cu privire la un supliment privind TVA va fi luată de către aceiași oameni care decid asupra acesteia la nivel național. La nivelul UE, statele vor juca rolul pe care îl au la nivel național", a mai spus Lamassoure.

Creşterea  bugetului
Grupul Monti nu a fost rugat să identifice modalități de a crește bugetul UE, dar ar putea avea drept consecință revenirea la un sistem de resurse proprii. „Atâta timp cât bugetul UE este finanțat de contribuțiile naționale, este imposibil politic să crească. Dar, dacă aveți ca bază un impozit indirect, fie că este vorba de TVA sau de o taxă pentru emisiile de carbon etc., resursele care provin din această creștere fiscală în mod automat aduc o creștere economică anuală. Deci, fără a lua noi decizii politice și fără a crește sarcina relativă pentru contribuabil, veți primi mai mulți bani. Așa da", a încheiat Lamassoure.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră