Un pictor roman a dat lovitura la Sotheby’s: tabloul lui s-a vândut cu 4 milioane de euro

12 Feb 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Un pictor roman a dat lovitura la Sotheby’s: tabloul lui s-a vândut cu 4 milioane de euro


Adrian Ghenie a dat lovitura miercuri seară la casa de licitaţi Sotheby’s, unde tabloul său, „Floarea soarelui în 1937”, s-a vândut cu aproape 4 milioane de euro, după ce fusese scos la licitaţie pentru o sumă ce varia între 500.000 şi 770.000 de euro.
Vânzarea acestui tablou este încă un record pentru Ghenie, care în iulie 2014 a mai vândut un tablou, „The Fake Rothko”, cu 1,77 milioane de euro, tot la Sotheby’s, renumita casă de licitaţii londoneză părând că-i poartă noroc românului.
Din datele prezentate pe site-ul casei de licitaţii reiese că lucrarea provine din Galerie Judin din Berlin, unde a fost expusă în 2014, în cadrul expoziţiei intitulate “Berlin Noir”. Pictura a mai fost expusă şi în Spania, la Centro de Arte Contemporaneo de Malaga, se mai arată în precizarea Sotheby’s.
Adrian Ghenie, născut în 1977 la Baia Mare, a ajuns să fie cel mai bine vândut pictor român contemporan şi unul dintre cei mai apreciaţi din lume. El a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj, iar în 2002 a părăsit România pentru prima oară. Locuieşte în Berlin, dar afirmă că s-a reîndrăgostit de România tocmai pentru că a fost plecat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră