Şi Alina Bica a cerut statut de refugiat politic în Costa Rica

20 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Şi Alina Bica a cerut statut de refugiat politic în Costa Rica

Veştile-surpriză nu contenesc să apară dinspre Costa Rica. Avocatul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, a declarat vineri că Bica a cerut din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, aşa cum s-a aflat de curând şi despre fosta ministră Elena Udrea.

Avocatul Alinei Bica a făcut această declaraţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la ultimul termen al procesului ANRP în care aceasta este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş.

Conform Digi 24, avocatul a spus că Alina Bica a cerut, din luna ianuarie, statutul de refugiat politic în Costa Rica şi solicită să fie audiată prin sistem de videoconferinţă.

În urmă cu o săptămână, la ultimul termen în dosarul Gala Bute, şi avocatul Elenei Udrea a anunţat că aceasta a solicitat azil politic în Costa Rica şi a solicitat audierea prin videoconferinţă, însă instanţa a considerat nerelevante documentele prezentate şi a respins cererea.

Bica a fost deja condamnată în două dosare penale, însă deciziile nu sunt definitive. În noiembrie 2016, ea a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, iar în ianuarie 2017, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu, scrie news.ro.

În ceea ce priveşte dosarul ajuns vineri la ultimul termen, dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Alina Bica a fost trimisă în judecată în decembrie 2014, reaminteşte news.ro.

Bica făcea parte, la data faptelor, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, alături de Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, Sergiu Diacomatu şi Remus Baciu, foşti vicepreşedinţi ai instituţiei, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, Oana Vasilescu şi Lăcrămioara Alexandru.

Gheorghe Stelian şi expertul evaluator Emil Nuţu au fost, de asemenea, trimişi în judecată. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro. 

În acest dosar a fost arestat şi omul de afaceri Dorin Cocoş, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP.

Ambasadorul României în Costa Rica, Ion Vîlcu, țară în care au fugit Elena Udrea și Alina Bica, a fost rechemat de la post.

Preşedintele  Klaus Iohannis a semnat decretul privind rechemarea lui Ion Vîlcu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite Mexicane, Republica Nicaragua, Republica El Salvador, Republica Costa Rica, Republica Guatemala şi în Republica Honduras, conform unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Ion Vîlcu ocupa această funcţie din iunie 2016. În iunie 2016, preşedintele Iohannis l-a acreditat pe Ion Vîlcu drept ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Statele Unite Mexicane.

CITIŢI ŞI: Prezenţa Elenei Udrea îi deranjează pe costaricani: Mai bine o deportăm, avem destui corupţi de-ai noştri

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră