Senatul interzice reclamele la medicamente pe radio şi TV

14 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Senatul interzice reclamele la medicamente pe radio şi TV

Conform actului normativ, pot face obiectul publicităţii, dar pe alte canale decât radio şi Tv, acele medicamente care prin compoziţia şi obiectivul lor sunt concepute şi pot fi utilizate fără intervenţia unui medic."Automedicaţia poate duce la complicaţii grave de sănătate, iar pacienţii nu ar trebui să se trateze <după ureche> în baza celor auzite la televizor despre un medicament, însă exagerarea proprietăţilor terapeutice ale unor medicamente în cadrul reclamelor încurajează automedicaţia, prin inducerea în rândul populaţiei insuficient educate medical a ideii că boli grave pot fi tratate fără intervenţia medicului (...) Chiar dacă pare o soluţie drastică, suntem de părere că va fi una eficientă şi îşi va atinge scopul şi anume acela de a reduce influenţa reclamelor înşelătoare şi comparative, de natură să modifice comportamentul pacienţilor, inducându-i în eroare cu bună ştiinţă ", se arată în expunerea de motive a legii. 

De asemenea, legea interzice reclamele care induc ideea că o farmacie reprezintă un etalon sau un model pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii prin care se promovează mascat unele medicamente. Un asemenea demers este motivat de iniţiatorul legii, senatorul Alexandru Vegh, prin faptul că e total greşit şi incorect faţă de pacienţi să se inducă ideea că ar exista farmacii care nu respectă standardele profesionale. "Activitatea farmaciilor este strict reglementată tocmai pentru a proteja interesele pacienţilor. De asemenea, nici o farmacie nu are şi nu poate avea standarde superioare faţă de celelalte farmacii", se arată într-un comunicat al  Colegiulului Farmaciştilor, citat de iniţiatorul legii. 

Conform legii iniţiate de senatorul Alexandru Vegh, sunt interzise comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor şi tratamentelor medicale. Actul normativ, care modifică şi completează Legea audiovizualului, a fost adoptat cu 100 voturi pentru şi şapte împotrivă. Legea va merge la promulgare, fiind deja adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră