UPDATE. Se clatină majoritatea parlamentară? PSD caută sprijin la UDMR

23 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Se clatină majoritatea parlamentară? PSD caută sprijin la UDMR

După declaraţiile contradictorii din coaliţie privind cooptarea UDMR la guvernare, liderul PSD, Liviu Dragnea şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, discută marţi cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor. 

UPDATE. După discuţii, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat,  că i-a plăcut la premierul desemnat, Viorica Dăncilă, faptul că a răspuns la toate întrebările fără să se uite la liderul PSD, Liviu Dragnea. "Tot ce s-a vehiculat în presă că nu ştie, că nu răspunde, nu s-a adeverit. (...) Ştia exact domeniul, ştia să răspundă. Nu mi s-a părut că ar fi un om care tot timpul s-ar aştepta de la cineva să primească un impuls ce să spună", a afirmat Kelemen Hunor, conform agerpres.ro

El a precizat că a discutat cu Dragnea şi Dăncilă, alături de parlamentarii UDMR, despre învăţământ, infrastructură, dezvoltare regională. "Vom aştepta programul de guvernare, lista Cabinetului. Azi nu am discutat despre miniştri. E treaba lor când vor lua o decizie şi cine vor fi miniştrii. (...) Decizia o vom lua luni, 29 ianuarie, după audierile în comisiile de specialitate, la şedinţa grupurilor reunite. Am convocat o şedinţă luni, la 12,00", a anunţat liderul UDMR.

Liviu Dragnea a precizat că nu au avut loc negocieri, iar Viorica Dăncilă că nu a auzit din partea UDMR de vreo solicitare pentru a intra la guvernare.

*************************************************************************

Întâlnirea ar urma să aibă loc la ora 13.00 şi vine după ce liderul PSD afirmase luni că majoritatea parlamentară PSD-ALDE este suficient de stabilă în Parlament, refuzând să comenteze oportunitatea cooptării UDMR la guvernare . "S-a văzut la semnăturile cu care am mers la Cotroceni”, a precizat Dragnea. 

Reacţia liderului PSD a venit după ce preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut în aceeaşi zi că, în opinia sa, ar fi "oportună" cooptarea UDMR la guvernare.

"Ei sunt singurii care vor decide oportunitatea participării la guvernare. Am înţeles că nu se doreşte acest lucru (...) Sigur că vor avea discuţii cu premierul desemnat şi premierul desemnat ne va informa dacă se doreşte o participare la guvernare, dacă au disponibilitate pentru susţinerea arcului guvernamental, sunt o serie de formule şi aşteptăm să facă discuţia cu premierul şi atunci vom fi informaţi şi noi”, a spus Tăriceanu, admiţând însă că nu a discutat subiectul cu PSD.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a exclus intrarea Uniunii la guvernare, dar a confirmat întâlnirea cu Viorica Dăncilă. "Nu se pune problema, nu există intenţie, nu există solicitare, pentru noi acest subiect nu există. În zilele următoare noi vom avea o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, şi vom lua o decizie, probabil pe 29 ianuarie, la întâlnirea grupurilor reunite ale UDMR din Parlament despre votul la investitură, dar asta este cu totul altceva. Dar nu discutăm despre guvernare, acest subiect nu există”, a declarat luni Kelemen Hunor pentru mediafax.ro.

PSD şi ALDE au împreună 243 de senatori şii deputaţi, iar pentru învestirea Guvernului este nevoie de minim 233 de voturi "pentru". Aşadar, coaliţia are cu 10 voturi peste minimul necesar . Numai că la votul de învestitură va fi vot secret cu bile şi pentru a nu avea surprize din partea organizaţiilor PSD care s-au răzvrătit după demisia lui Mihai Tudose, liderul social-democrat îşi ia măsuri de siguranţă. O înţelegere cu UDMR i-ar mai aduce încă 30 de voturi din partea parlamentarilor acestei formaţiuni, asigurând o majoritate confortabilă.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră