Scrisoarea lui Dan Adamescu cu puţin timp înainte să moară. Ce a povestit miliardarul

28 Ian 2019 | scris de Jeanina Nastase
Scrisoarea lui Dan Adamescu cu puţin timp înainte să moară. Ce a povestit miliardarul

Cu puţin timp înainte să moară, miliardarul Dan Adamescu a povestit de pe patul de spital ororile prin care a trecut în detenție. El a descris experienţa trăită în celulă cu Mircea Băsescu, cum a căzut inclusiv la toaletă şi pentru ce vrea ca familia să se adreseze forurilor europene.

Scrisoarea lui Dan Adamescu conţine 12 pagini, pe care miliardarul le-a dictat, pentru că nu putea scrie. Potrivit RTV,  Adamescu a spus în acea scrisoare că singurul lucru pentru care îi poate aprecia pe cei din conducerea penitenciarelor este că l-au pus în celulă cu persoane cam de aceeaşi factură socială.

Aşa a ajuns Dan Adamescu să stea cu Mircea Băsescu în celula de la arestul preventiv, atunci când a fost încarcerat la Poliţia Capitalei. Problemele pe care le descrie sunt însă înfiorătoare. Adamescu vorbea despre spaţiul redus, despre faptul că el nu se putea mişca decât cu ajutor, însă rareori găsea acel ajutor şi că de multe ori a căzut, chiar şi atunci când mergea la toaletă. El vorbea de mizerie foarte multă, iar câteodată se spăla chiar cu furtunul. Mai mult, Dan Adamescu spunea că din cauza căzăturilor şi a rănilor suferite el a uitat unele dintre aceste episoade degradante.

El a dorit să facă aceste mărturii pentru ca familia sa să meargă mai departe la forurile europene. Adamescu vorbeşte în scrisoare şi de dosarul său şi de felul în care i-au fost nimicite afacerile.

Dan Adamescu s-a stins din viaţă în   noaptea de 24 ianuarie într-un spital din Capitală, unde era internat de mai bine de două luni, iar familia sa face acuzaţii grave. Nora omului de afaceri, Adriana Constantinescu, acuză "sistemul" că "l-a torturat" şi "l-a omorât" pe Adamescu prin faptul că i-a refuzat accesul la îngrijiri medicale.

Dan Adamescu a murit la vârsta de 68 de ani. El era internat într-o clinică privată, însă în regim de detenţie, după ce starea de sănătate i s-a agravat continuu în perioada în care a fost încarcerat în trei penitenciare. În ultimele luni, Adamescu a fost intubat şi plasat în comă semindusă, potrivit apropiaţilor. 

Omul de afaceri Dan Adamescu, patronul ziarului România Liberă, deţinător al Astra Asigurări şi Magazinul Unirea, a murit în seara de luni spre marți, la vârsta de 68 de ani.Adriana Constantinescu, nora milionarului, a anunțat decesul la România TV. Ea a acuzat pentru moartea lui judecătorii care nu au acceptat cererea de eliberare condiționată a acestuia.

Fiul lui Dan Adamescu, Alexander Adamescu, a remis o scrisoare deschisă la câteva ore de la moartea omului de afaceri.

"A crezut pana la capat in dreptate. Era convins ca va fi achitat, caci nu putea sa conceapa ca intr-un stat de drept poate fi condamnat fara probe. Din pacate a murit pierzandu-si increderea in Romania si pofta de viata. A fost parasit de sotia iubita in cele mai grele momente, dovedind astfel ca a fost ahtiata strict dupa banii lui. Compania pe care a crescut-o timp de 15 ani, Astra Asigurari, i-a fost falimentata de oameni care l-au acuzat apoi de consecintele actiunilor lor. Azi toate firmele lui sunt pe cale sa fie nationalizate in urma acestor nedreptati. Iar eu pus pe lista neagra.

A fost prea mult chiar si pentru luptatorul Dan Adamescu! Acesta este adevarul despre tatal meu. Multi au ales sa-l judece fara sa-i cunoasca situatia si fara sa-l cunoasca cu adevarat. A fost un om demn, caruia nu-i facea placere sa iasa in fata, preferand sa isi vada de treaba. Nu s-a aparat public la fiecare acuzatie primita. A creat mii de locuri de munca si a format profesionisti, care stiu ca si azi ii poarta recunostinta. A fost un om pentru care numai gradul de inteligenta si volumul de munca au dat masura succesului sau. Nimeni si nimic altceva! Iar eu voi lupta pana la capat pentru a face cunoscut cata nedreptate i s-a facut de catre un stat opresiv, care confunda dreptatea cu interese oculte si care a ales sa condamne unul dintre putinii oameni de afaceri autentici. Sa-ti fie tarana usoara, tata!", este mesajul lui Alexander Adamescu.

Multi au ales sa-l judece fara sa-i cunoasca situatia si fara sa-l cunoasca cu adevarat. A fost un om demn, caruia nu-i facea placere sa iasa in fata, preferand sa isi vada de treaba. Nu s-a aparat public la fiecare acuzatie primita. A creat mii de locuri de munca si a format profesionisti, care stiu ca si azi ii poarta recunostinta. A fost un om pentru care numai gradul de inteligenta si volumul de munca au dat masura succesului sau. Nimeni si nimic altceva! Iar eu voi lupta pana la capat pentru a face cunoscut cata nedreptate i s-a facut de catre un stat opresiv, care confunda dreptatea cu interese oculte si care a ales sa condamne unul dintre putinii oameni de afaceri autentici. Sa-ti fie tarana usoara, tata!", este mesajul lui Alexander Adamescu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră