Ministrul de Externe al Austriei: Românii, obligați să creeze mii de tabere de refugiați, dar nu vrea nimeni acolo

05 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
 Ministrul de Externe al Austriei: Românii, obligați să creeze mii de tabere de refugiați, dar nu vrea nimeni acolo

Invitat la televiziunea publică germană ARD, Sebastian Kurz, ministrul austriac de Externe, al Integrării și pentru Europa, nu s-a ferit să susțină voalat strategia premierului ungar Viktor Orban.

“Mulți au impresia, că alții puțini, în special Germania, încearcă să îi oblige să adopte o politică pe care ei nici nu o vor”, a spus ministrul, care a reamintit că, raportat la numărul locuitorilor, Austria este țara care a primit cei mai mulți refugiați: 280.000.

El a atras atenția că, deși referendumul a fost invalidat din lipsă de cvorum, opțiunea alegătorilor ungari nu poate fi ignorată. “Prezenta la vot a fost cu 15% mai mare decât la ultimele alegeri pentru Parlamentul European și a fost mai mare decât la referendumul pentru aderare. Putem să vorbim la nesfârșit despre prezența la urne și să interpretăm rezultatele în toate direcțiile, însă vorbim despre peste 98% împotriva cotelor de refugiați. Nu putem să facem greșeala să interpretăm acest referendum ca și cum ungurii ar vrea să primească mai mulți refugiați”, a subliniat Kurz, potrivit presei austriece.

El a adăugat că problema se află în opțiunile refugiaților. Chiar dacă statele din estul Europei ar vrea să îi primească, aceștia nu vor să meargă acolo. “Românii au fost obligați să creeze mii de tabere de refugiați. După un an nu au ajuns nici măcar câteva sute de refugiați acolo. Realitatea este că atunci când refugiații pornesc spre Europa, ei nu vor să ajungă în România, Ungaria sau Polonia, ci în Austria, Germania sau Suedia”.

El consideră că singura soluție viabilă este întărirea granițelor externe ale UE și oferirea de spijin în țara de origine. Chestionat asupra faptului că forțele de ordine ungare fac uz de bastoane pentru a stopa refugiații la granițe, Kurz a stârnit rumoare în platou.

”Multe state trăiesc cu sentimentul că sunt tratate ca state de mâna a doua. De aceea, în Europa trebuie să respectăm părerile diferite ale altor state legate de problema refugiaților. Nu ar trebui să ne prezentăm mereu ca superiori în moralitate.

Că refugiații sunt opriți cu forța în Ungaria? Același lucru se întâmplă și în Turcia, doar că acolo camerele video nu au acces. Așa a vrut Germania, ca Turcia să facă tot posibilul să oprească valul de refugiați. Ieri am citit un raport că oamenii din Siria le dau copiilor să bea urină, fiindcă apa nu este potabilă. Aceasta este cu adevărat o problemă care trebuie soluționată rapid la fața locului. Sunt convins că un astfel de plan ar avea susținere unanimă în Europa”, a adăugat politicianul austriac.

El este inițiatorul unei legi controversate privind islamul în Austria, prin care se interzice purtarea valului islamic în spațiul public. “Trăim într-o epocă în care femeile sunt egale cu bărbații. Austria a fost primul stat european care a recunoscut islamul ca religie, încă din 1912 (n.r. Imperiul Habsburgic). Avem o comunitate musulmană puternică, însă realitatea este că în zonele de conflict din Siria și Irak, eliberate de sub dominația Statului Islamic, femeile dau foc la burka, ca un semn de eliberare. Asta spune totul despre opțiunea lor”, a încheiat Kurz.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră