RomânIA cu povești – un festival care duce mai departe tradițiile și patrimoniul cultural românesc

08 Iun 2018 | scris de Geanina Sandu
RomânIA cu povești – un festival care duce mai departe tradițiile și patrimoniul cultural românesc

Datinile și obiceiurile transmise din moși strămoși reînvie în acest week-end în centrul Bucurștiului, în cadrul celei de-a doua ediție a festivalului RomânIA cu povești, un eveniment care își propune să aducă în atenția tuturor iubitorilor de tradiții ia și meșteșugul popular prin intermediul unor ateliere creative.

 

Activitățile gândite pentru aceste 3 zile de festival se adresează copiilor și părinților. Proiectul “RomânIA cu povești” s-a născut din dorința de a oferi o reeditare a bucuriilor pe care le-am experimentat în vremurile de odinioară, la țară, alături de bunici, trăind și simțind datinile și obiceiurile transmise din moși strămoși.

Ca acest festival să se întâmple, s-au unit mai multe entități care contribuie prin activitățile lor la salvarea identității culturale românești: Asociația ARCHÉ, Oamenii Patrimoniului,Cărturești și Antreprenorești - adoptă un sat.

 

Demersul RomânIA cu povești este de a aduce cât mai aproape toate proiectele și oamenii care ajută la păstrarea informativă și vizuală a patrimoniului cultural imaterial, prin organizarea de întâlniri și ateliere în urma cărora oamenii să descopere și să învețe despre meșteșugurile populare, despre tradiții, datini și obiceiuri, dar mai ales pentru a împiedica uitarea acestora.

 

”Tot ceea ce sunt eu astăzi reprezintă rezultatul unor oameni. A celor care mi-au oferit gratuit cunoaștere, iubire, zâmbete, zile și nopți nedormite, povești și basme necitite, dar rostite, ierni pline de simplitate, cu mere și covrigi la gura sobei, dimineți de toamnă cu miros de pământ și struguri, după-amiezi de vară pline de fân și flori...E o listă infinită a copilăriei care m-a transformat încet-încet în om mare.

Din copilăria mea am păstrat aproape de suflet câteva ii țesute și cusute de mamaie (bunica mea), undeva pe lângă Roșiorii de Vede, ca pe o mărturie mută, dar vie, a tuturor anilor petrecuți la țară. Sunt portalele mele către trecut, către amintiri, către fericirea blândă a copilăriei.” Alexandra Giucă, organizator Festivalul RomânIA cu povești.

 

Începând de vineri seară, 8 iunie, până duminică seară, 10 iunie, la Cărturești - strada Arthur Verona 13-15 – vor avea loc ateliere și seminarii unde părinții și copiii vor învăța să coase, să ”împâslească zâne sau planete”, să cioplească în lemn.

 

Cei care vor călăuzi publicul de-a lungul celor 3 zile de festival vor fi Horațiu Silviu Ilea – curator la Muzeul Țăranului Român și colecționar de costume și podoabe tradiționale românești, Crina Manolescu prin ateliere de împâslit lână, Elza Ilina cu un atelier de cusut semne de carte, iar meșterul Ion Rodoș din satul Corbi (jud Argeș) îi va învăța pe participanți prin arta mânuirii daltei, ciocănelului și a pilei într-un atelier de cioplit în lemn.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră