România, avertizată de Comisia Europeană. Poluarea provoacă 25.000 de decese premature anual

14 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
România, avertizată de Comisia Europeană. Poluarea provoacă 25.000 de decese premature anual

Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România, conform Comisiei Europene, care a transmis Bucureştiului un prim avertisment privind nerespectarea obligaţiilor în acest domeniu.

România a fost atenționată miercuri în legătură cu deficiențele semnificative în ceea ce privește monitorizarea poluării aerului pe întregul teritoriul ţării.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, România a primit o scrisoare de punere în întârziere în ce privește respectarea obligațiilor de stat membru, deoarece nu a reușit să creeze o rețea de monitorizare care să respecte standardele și cerințele UE în vederea evaluării eficiente și a îmbunătățirii calității aerului.

Acest prim avertisment include rețeaua de monitorizare a unei game largi de zone și aglomerări, precum și toți principalii poluanți, inclusiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot și oxizii de azot, pulberile în suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon și ozonul, arsenul, cadmiul, mercurul, nichelul și hidrocarburile aromatice policiclice.

O monitorizare adecvată este o cerință fundamentală pentru verificarea conformității cu diferitele standarde UE în ceea ce privește calitatea aerului.

Legislația UE privind calitatea aerului, precum și normele pentru un aer mai curat în Europa, impun statelor membre să evalueze calitatea aerului pe întreg teritoriul lor și să ia măsuri pentru a limita expunerea cetățenilor la poluanți, mai precizează Executivul comunitar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră