Un român a ajuns antrenorul unei echipe de tradiție din Germania

04 Iun 2016 | scris de Istvan Deak
Un român a ajuns antrenorul unei echipe de tradiție din Germania

Mircea Onisemiuc s-a născut în 1970 la Constanța. Mijlocașul a debutat la Chindia Târgoviște, a trecut și pe la Farul Constanța și Dacia Unirea Brăila, însă cea mai mare performanță a bifat-o în tricoul echipei FC Argeș, calificarea în Cupa UEFA în sezonul 1996-1997.

Succesul l-a propulsat în liga secundă germană la RW Oberhausen. N-a reușit să se impună, astfel că s-a transferat la echipa de liga a 3-a Vfb Oldenburg. Și-a încheiat cariera de jucător în 2002 în liga a 6-a, la FC Lok Stendal.

Şi-a urmat visul
A vrut să devină antrenor. A început de jos și și-a urmat visul. A obținut licența A și a debutat la juniorii lui KFC Uerdingen în 2006. Un an mai târziu a ajuns antrenor secund la GSV Moers. Primul contract de antrenor principal la seniori l-a primit la formația Germania Gladbeck, unde a stat șase ani (2008-2014) și a devenit unul dintre cei mai longevivi antrenori din istoria clubului.

A fost căutat de MSV Duisburg și a acceptat să se întoarcă la juniori. După doar un sezon a ajuns antrenorul echipei ETB Essen, în liga a 5-a germană. Vârful carierei de antrenor l-a atins săptămâna trecută, când a fost numit antrenor principal al echipei de liga a 4-a RW Ahlen, o formație de tradiție din fotbalul german.

Fondat la începutul anilor 1900, clubul din Ahlen a activat sub diferite denumiri în fotbalul german. Apogeul l-a atins la începutul anilor 2000, când echipa a bifat 8 sezoane în liga secundă germană.

Din motive financiare, echipa a fost retrogradată de federaţie în liga a 5-a. Anul trecut au revenit în liga a 4-a, iar Mircea Onisemiuc va avea misiunea dificilă de a promova echipa în liga a 3-a.

„Îmi plac jucătorii tehnici, jocul combinativ, posesia și dominarea adversarului. Vreau să le transmit jucătorilor mei dragostea pentru fotbal și plăcerea de a juca. Vreau să acționăm, nu doar să reacționăm. Aceasta e filosofia mea, însă pentru asta am nevoie și de jucători de calitate”, a declarat antrenorul de 45 de ani, la prezentarea oficială.

El nu exclude varianta de a transfera fotbaliști români. “Am o mulțime de relații. Vin din România și am crescut în sistemul socialist. Lucrez cu ceea ce am. Vorbim de un club puternic cu o anumită tradiție, motiv întemeiat pentru a alege Ahlen. Eu vin din Balcani așa că nu văd totul în negru. O să construim o echipă frumoasă. Vreau să jucăm spectaculos și să aducem lumea la stadion”, a adăugat Onisemiuc.

După plecarea lui Vasile Miriuță de la Energie Cottbus, Mircea Onisemiuc devine cel mai bine cotat antrenor român din fotbalul german.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră