Rezoluție PE : Grăsimile trans, limitate obligatoriu în alimentele procesate

26 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Rezoluție PE : Grăsimile trans, limitate obligatoriu în alimentele procesate

Grăsimile trans se găsesc în componenţa multor alimente procesate, deși sunt un factor de risc pentru bolile de inimă. În opinia Dacianei Sârbu, nu este normal ca alimente consumate zi de zi de cetățenii europeni să le pună sănătatea în pericol, iar Comisia Europeană are obligația să stabilească standarde mult mai clare în acest sens.

"Consumul excesiv de grăsimi trans crește riscul bolilor de inimă. Nu este un fapt cunoscut de toată lumea, motiv pentru care mulți oameni aleg frecvent produse ce conțin aceste grăsimi fără să-și dea seama că își fac rău. Este iresponsabil că în Uniunea Europeană nu avem legislație care să protejeze oamenii de acest pericol. Prin rezoluția noastră, am tras un semnal de alarma și am adresat totodată un apel foarte serios Comisiei Europene. Acum Comisia nu mai are nicio scuză și are obligația să acționeze cât mai curând, pentru a salva vieți", susţine Daciana Sârbu.

Ea spune că există precedentul Danemarcei, unde, în urma impunerii unor asemenea limite, impactul bolilor cardiovasculare a fost diminuat, scăzând rata mortalității cauzate de aceste afecțiuni, exemplu care trebuie urmat la nivelul întregii Uniuni Europene.

"Avem un pericol recunoscut și avem la dispoziție instrumente pentru a-l combate. Soluția este simpla: mai puține grăsimi trans în alimentele care ajung zilnic pe masa cetățenilor europeni. Iar Comisia Europeana poate și trebuie să-și asume aceasta decizie", a mai spus Daciana Sârbu.

Grăsimile trans sunt considerate de specialişti a fi cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) şi îl reduc pe cel bun (HDL). Când colesterolul LDL predomină, apare susceptibilitatea dezvoltării de boli cardiace, cauza cea mai frecventă de deces la nivel mondial.

Numite şi acizi graşi trans, grăsimile trans sunt concepute prin adăugarea hidrogenului în ulei vegetal, în cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grăsimi în prepararea alimentelor procesate ajută la prelungirea prospeţimii acestora, a termenului de garanţie şi a aspectului atrăgător în rafturile magazinelor.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră