Sindicatele propun reintroducerea impozitului progresiv

17 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Sindicatele propun reintroducerea impozitului progresiv

"Din păcate, în România, una dintre cauzele creșterii numărului salariaților săraci vine din faptul că în 2005, acum mai bine de zece ani, România a ales un sistem fiscal bazat pe o cotă unică de impozitare a veniturilor. Se știe că aceasta încurajează câștiguri mai mari pentru cei cu venituri mari și o erodare, în timp, a puterii de cumpărare pentru cei cu venituri mici", a declarat Dandea la RFI.

El a explicat că actuala politică fiscală încurajează ca o parte importantă din produsul intern brut să se ducă spre remunerarea corporațiilor, în timp ce pentru salariați rămâne o parte ce depășește puțin peste 30% din PIB.

"În România avem un raport inversat. În statele din vest ale Uniunii Europene raportul este de 55% - 60% pentru salariați, iar cealată parte este pentru remunerarea corporațiilor. În România acest raport este inversat. Partea de produs intern brut care revine salariaților ajunge la 33%", a spus liderul sindical.

El a evitat să spună ce sumă ar putea fi considerată un venit îndestulător pentru o familie din România. "Este o întrebare ce are o cotă de subiectivism. Vă pot spune că valoarea statistică a coșului minim de consum se apropie de 1500 lei. Coșul minim de consum nu înseamnă un trai îndestulător, un trai decent. Înseamnă că poți să acoperi la nivel minimal nevoile principale ale unui individ", a afirmat Dandea.

Liderul Cartel Alfa susţine reîntoarcere la impozitarea prograsivă, o ideea pe care, deşi sindicatele o susţin de mult timp, nu a fost preluată de nici un partid. "Până acum, nu am regăsit în programele prezentate de principalele partide parlamentare ideea noastră, care nu este nouă și pe care am supus-o atenției opiniei publice de mai bine de șapte, opt ani. Noi dorim reîntoarcerea României la o cotă de impozitare progresivă, așa cum există în lumea occidentală, atât în statele vestice ale Uniunii Europene, cât și în America de Nord. Credem că o cotă de impozitare progresivă bine gândită ar putea conduce la o reechilibrare a distribuirii valorii nou create la nivel național", susţine Dandea.

Conform Eurostat, în perioada 2008 — 2015, riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în 15 state membre din UE, cel mai semnificativ declin a fost raportat în Polonia (de la 30,5% în 2008 la 23,4% în 2015, sau 7,1 puncte procentuale) și în România (de la 44,2% în 2008 la 37,3% în 2015, sau 6,9 puncte procentuale).

Cel mai ridicat avans s-a înregistrat în Grecia (de la 28,1% în 2008 la 35,7% în 2015, sau 7,6 puncte procentuale), Cipru (5,6 puncte procentuale), Spania (4,8 puncte procentuale), Italia (3,2 puncte procentuale) și Luxemburg (trei puncte procentuale).

Datele au fost publicate de Eurostat cu ocazia Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei, marcată la 17 octombrie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră