Procurorii cer arestarea la domiciliu a arhiepiscopului Teodosie

16 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Procurorii cer arestarea la domiciliu a arhiepiscopului Teodosie

Procurorii DNA Constanța au cerut marţi Curții de Apel Constanța înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, trimis în judecată, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

Procurorii susţin că arhiepiscopul Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

Conform acestor obligaţii, înaltul prelat nu avea voie  să desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși şi să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

"În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha", precizează DNA, într-un comunicat.

În prezent, dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de arhiepiscopul Teodosie este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră