Primarul general al Bucureştiului cere convocarea CSAT pentru a se discuta despre poluarea din capitală

05 Mar 2020
Primarul general al Bucureştiului cere convocarea CSAT pentru a se discuta despre poluarea din capitală

Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, cere convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a se discuta despre episodul de poluare produs în capitală în noaptea de duminică spre luni.

Ea a reclamat, în timpul unei conferinţe de presă, faptul că nici până acum nu se ştie cauza acestei poluări.

Primarul general a cerut şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, să analizeze situaţia.

Indicele de Calitate a Aerului (ICA) măsurat de platforma independentă de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti indica, luni la ora 10:00, depăşiri record, de peste 100 micrograme/mc, ale concentraţiilor de PM10 (pulberi în suspensie) în şapte din cele 11 puncte în care sunt amplasaţi senzori, arată datele aerlive.ro.

Astfel, zonele în care valorile de poluare cu PM10 erau peste limite sunt: Iuliu Maniu, Universitate, Moşilor, Piaţa Romană, Mihalache, Expoziţiei şi Băneasa Nord.

De asemenea, în alte patru zone (Piaţa Sudului, Timpuri Noi, 13 Septembrie şi Libertăţii), se înregistrau valori foarte crescute ale concentraţiilor de PM2.5, cuprinse între 77 micrograme/mc şi 92 micrograme/mc.

În tot acest timp, pe platforma calitateaer.ro, unde sunt publicate datele monitorizate prin Reţeaua Naţională de Monitorizarea a Calităţii Aerului, nu exista nicio alertă de calitate a aerului.

Indicele de calitate a aerului (ICA) atrage atenţia asupra spaţiilor cu probleme de calitate a aerului şi se determină pe baza concentraţiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2.5 şi PM10 înregistrate prin staţii de trafic şi urbane.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană şi provoacă aproximativ 7 milioane de decese la nivel mondial, în fiecare an.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră