Președintele Germaniei, în vizită oficială la București, Sibiu și Cisnădie

08 Iun 2016 | scris de Istvan Deak
Președintele Germaniei, în vizită oficială la București, Sibiu și Cisnădie

Conform Administrației Prezidențiale de la Berlin, în perioada 20-24 iunie, șeful statului se va afla în România, Bulgaria și Slovenia, pentru a marca relațiile bilaterale bune dintre Germania și cele trei state UE.

În România, Gauck și partenera sa de viață Daniela Schadt vor vizita Bucureștiul și Sibiul. Pe agenta întrevederilor se află solidaritatea europeană, relațiile economice româno-germane și stadiul reformelor din România.

La invitația episcopului Bisericii Evanghelice Germane din România, Reinhart Guib, Joachim Gauck și şeful statului român, Klaus Iohannis, vor vizita localitatea Cisnădie.

Joachim Gauck a devenit cunoscut în ultimii ani de existenţă a RDG, mai ales în 1989, când a sprijinit intens mişcările civice. Între 1991 şi 2000, Gauck a fost delegat de Parlamentul Federal să se ocupe direct de Studierea Arhivelor fostei securităţi est-germane STASI. El a marcat activitatea acestei comisii care a căpătat popularitate fiind numită şi Comisia Gauck, scrie dw.com.

Adevăruri din arhive
Datorită accesului la arhivele STASI multe adevăruri referitoare la dictaturile comuniste din Europa de Est, inclusiv România, au ieşit la iveală. Accesul la arhivele STASI a oferit posibilitatea şi campaniei de presă lansate de miscareaderezistenta.ro, „Frontieriştii”, să adune cât mai multe probe la dosarul crimelor comise de regimul comunist din România.

Joachim Gauck a preluat funcţia de preşedinte al Republicii Federale Germania în 2012, după retragerea lui Christian Wulff, forţat să demisioneze pe baza unor acuzaţii de corupţie şi trafic de influenţă.

La 18 martie 2012, pastorul luteran Joachim Gauck era ales din primul scrutin de către Convenţia Federală (Bundesversammlung), cu majoritate de voturi, în funcţia de preşedinte al Germaniei. Preluarea oficială a prerogativelor a avut loc după învestirea de la Berlin, din 23 martie 2012, mai scrie sursa citată.

Vizite în România

Joachim Gauck a efectuat două călătorii în România, ambele la invitaţia Alianţei Civice. În luna mai a anului 1992, el a participat la conferinţa organizată la Bucureşti pe tema "Cum se lucrează cu dosarele trecutului".

În iunie 1997 s-a aflat din nou în România, unde s-a interesat de stadiul legii iniţiate de Ticu Dumitrescu ca şi de activitatea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.

Pastorul Joachim Gauck este căsătorit cu Gerhild Gauck, căsătorie din care au rezultat doi băieţi şi două fete. De la începutul anilor '90, el trăieşte despărţit de soţie. Din anul 2000, partenera de viaţă a preşedintelui Joachim Gauck este jurnalista Daniela Schadt.

În 2014, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, i-a decernat primarului de atunci al oraşului Sibiu, Klaus Werner Johannis, devenit între timp preşedintele României, Crucea de Ofiţer al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania, în semn de apreciere şi recunoaştere a deosebitelor merite ale acestuia pentru Republica Federală Germania. Ambasadorul Germaniei la Bucureşti i-a înmânat la reşedinţa sa diploma şi insignele ordinului.”Astfel, este apreciat angajamentul durabil şi constant al domnului Johannis îndeosebi pentru minoritatea germană din România, dar şi pentru relaţiile româno-germane în general”, se arăta atunci într-un comunicat al Ambasadei Germaniei.

ioha

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră