Presa străină preia povestea românului viu, dar declarat mort în instanţă

16 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu Istvan Deak
Presa străină preia povestea românului viu, dar declarat mort în instanţă

Associated Press (AP), New York Post, The Independent, The Guardian, Daily Mail, Business Insider, politico.eu sunt câteva dintre agenţiile şi publicaţiile cunoscute care au prezentat povestea românului declarat mort în instanţă, dar, în realitate, foarte viu şi nefericit.

Constantin Reliu,  63 de ani, a pierdut procesul la Vaslui, deoarece a făcut apel prea târziu împotriva deciziei prin care era declarat mort, a declarat un purtător de cuvânt al Curții de Apel. Decizia este definitivă, relatează politico.eu.

"Documentele spun că sunt mort, chiar dacă sunt în viață. Nu am nici o sursă de venit, deoarece documentele mele arată că sunt mort. Nu pot obține un loc de muncă, nu pot face nimic în țară ", a declarat Reliu.

El s-a mutat în Turcia în 1992 și şi-a vizitat ultima dată familia în 1999. În 2013, soția sa a cerut instanței să-l declare mort, deoarece nu a mai primit nici o veste de la el. Reliu a fost declarat oficial mort în 2016.

Românul a fost apoi arestat în Turcia, deoarece permisul de şedere în ţară a expirat și a fost ulterior deportat, conform independent.co.uk.  La sosirea în România, el a descoperit că fusese declarat mort și, prin urmare, nu putea să muncească.

Vasluianul a sesizat instanța, însă a pierdut procesul deoarece recursul său a fost considerat tardiv. Reliu a spus că dorește să se întoarcă în Turcia, unde deține o afacere, dar, pentru a părăsi țara, trebuie mai întâi să anuleze certificatul de deces şi să-și recapete identitatea.

Prin intermediul AP, Constantin Reliu a ajuns și în Bild și Russia Today. “Reliu luptă pentru viața sa, după ce soția l-a declarat mort. Acum încearcă să dovedească opusul, dar este mult mai greu decât s-ar fi așteptat. Săptămâna trecută un judecător din Vaslui l-a declarat cadavru pe bărbat, deși Reliu stătea cât se poate de viu în fața sa. Motivul: a contestat mult prea târziu propriul deces”, scrie Bild.

Cea mai citită publicație germană amintește că acest coșmar absurd a fost posibil, fiindcă, după ce a plecat la muncă timp de 20 de ani în Turcia, bucătarul a fost declarat decedat de soția sa, care a plecat cu un alt bărbat în Italia. În Turcia a fost prins de autorități că nu mai poseda acte legale, așa că s-a dispus repatrierea sa. La graniță, vameșii au observat că el este declarat decedat pe teritoriul României.

„M-au interogat şase ore. Mi-au măsurat distanța între ochi, mi-au luat amprente, apoi s-au convins că sunt chiar eu“, spune Constantin Reliu. A fost ultima dată când oficiali ai statului român au acceptat că e viu. “Sunt o fantomă. E de plâns. Nu mai am niciun venit și, fiindcă m-au declarat mort, nici nu pot să fac nimic”, acuză bărbatul, citat de Bild.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră