România, obligată să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la site-urile publice

27 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
România, obligată să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la site-urile publice

Cu toate acestea, milioane de oameni cu deficiențe de vedere sau alte dizabilități au o experiență diferită când navighează pe Internet: textul se transformă în vorbire, fotografiile în cuvinte, mișcări ale capului în cursorul mouse-ului. Deputații europeni au votat un proiect legat de noile reguli pentru a ajuta persoanele cu handicap care folosesc site-urile publice și aplicațiile mobile.

Parlamentul European a adoptat o nouă directivă, care prevede că statele membre trebuie „sa se asigure ca organismele din sectorul public iau măsurile necesare pentru ca site-urile web și aplicațiile lor mobile să devină mai accesibile, făcându-le ușor de identificat, funcționale, ușor de înțeles și stabile”.

Este vorba despre diverse instrumente pentru a ajuta persoanele cu dizabilități, cum ar fi lupe de ecran și cititoare sau dispozitive care să ajute să controleze computerele fără mouse.

Dar chiar și cu aceste instrumente, pe unele site-uri e dificil de navigat, deoarece acestea nu sunt conforme cu cerințele de accesibilitate, de exemplu ar trebui să existe un text alternativ pentru imagini sau legende care descriu un sunet într-un videoclip.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră