Pentru prima dată în istoria exploatării miniere Lupeni, apele Jiului au ajuns în galeriile aflate la 300 de metri în subteran

07 Iul 2020 | scris de A.V.
Pentru prima dată în istoria exploatării miniere Lupeni, apele Jiului au ajuns în galeriile aflate la 300 de metri în subteran

Pagubele produse de inundaţiile de săptămâna trecută la Mina Lupeni depăşesc 7 milioane de lei. Apa a pătruns în galerii, iar abatajul nu este funcţional nici acum, relatează Radio România Actualități.

Potrivit Complexului Energetic Hunedoara, activitatea de producție nu poate fi reluată, pentru că apa nu a fost evacuată în totalitate din galerii.

Este pentru prima dată în istoria de peste un secol și jumătate a exploatării miniere când apele Jiului de Vest au ajuns în galeriile aflate la 300 de metri în subteran.

Și la mai bine de o săptămână de la inundații, încă se lucrează pentru scoaterea apei din abataje.

”Vorbim de tot ceea ce s-a inundat în mină, de motoare electrice, de transformatoare, benzi, tot ce a fost afectat. Încă evacuăm apa din subteran”, a declarat administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara, Cristian Roşu.

Lucrările sunt îngreunate de faptul că instalațiile electrice din subteran au fost afectate de apă și se lucrează cu pompe de mare capacitate amplasate la suprafață.

Încă de săptămâna trecută, două brigăzi de mineri de la Lupeni au fost detașate la Mina Vulcan pentru a crește producția de huilă, însă, chiar și așa, au existat probleme în aprovizionarea Termocentralei Mintia, care a fost oprită din lipsa cărbunelui pentru mai multe zile.

Foto: Radio România Actualități, Ilie Pintea

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră