Situaţie dramatică. Sute de persoane au fost evacuate în judeţul Covasna

14 Mar 2018
Situaţie dramatică. Sute de persoane au fost evacuate în judeţul Covasna Galerie foto (2)

"Probabilitate crescută de rupere a digului de protecție care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în orașul Baraolt, sat Căpeni, județul Covasna", este mesajul de avertizare din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), postat pe Facebook.

Avertizarea a dus la luarea unei decizii la nivel local: evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuințe.

"Facem un apel către toți cetățenii din satul Căpeni să manifeste înțelegere și să pună imediat în aplicare măsurile dispuse de autorități. Evacuarea populației se pune în aplicare prin dispoziție a primarului", se mai arată în mesajul IGSU.

Decizia a fost luată de autoritățile locale și prefectul județului, de comun acord cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe baza informațiilor primite de la specialiștii în gospodărirea apelor.

Potrivit datelor furnizate, există posibilitatea ca digul de protecție din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii, care este prognozată pe o durată de circa 10 ore.

La nivelul ISU Covasna au fost suplimentate efectivele de salvatori, care se deplasează în satul Căpeni cu autospeciale și mijloace de transport, în sprijinul populației și autorităților din localitatea Baraolt.

Din ordinul IGSU au fost mobilizate 2 microbuze și 2 autocamioane de la ISU Mureș, respectiv un microbuz și un autocamion de la ISU Bacău, care să sprijine acțiunile de evacuare.

Persoanele vor fi cazate temporar la sala de sport și la căminul cultural din localitate.

UPDATE

Potrivit Inspectoratuluii General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), o operaţiune contracronometru are loc, miercuri seară, pentru salvarea a şapte adulţi şi un copil.

”Şapte adulţi şi un copil au fost surprinşi de ape pe o insulă formată între localităţile Şercaia şi Mândra. Persoanele au ramas izolate în timp ce se aflau cu cele aproximativ o mie de oi în zona respectivă”, anunţă IGSU.

La misiunea de salvare, mai multe echipaje de pompieri acţionează cu 4 barci din cadrul ISU Braşov şi alte doua trimise în sprijin de la ISU Sibiu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră