UPDATE. Parlament: Guvernul Dăncilă a fost învestit. Câte voturi a obţinut

29 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Parlament: Guvernul Dăncilă a fost învestit. Câte voturi a obţinut

UPDATE. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost învestit luni, după amiază, de Parlament, cu 282 de voturi pentru, 136 împotrivă şi o abţinere. Au fost 429 de parlamentari prezenţi, iar voturile valabil exprimate 419.

Noii miniştri vor depune jurământul la Palatul Cotroceni, luni seara, la ora 19.30, după ce preşedintele Iohannis va semna decretele de numire în funcţie.

Premierul Viorica Dăncila declarat că votul implică o mare responsabilitate, dar denotă şi încrederea într-o femeie premier. Ea a spus că şi-a propus să conducă guvernul până la alegerile parlamentare din 2020 şi că va urmări cu stricteţe fiecare punct al programului de guvernare. Premierul a promis că va avea o bună colaborare cu toţi miniştrii, dar şi cu fostul premier Tudose pentru a continua "tot ceea ce este bun".  Întrebată dacă garantează că nu va da ordonanţă de urgenţă pe Legile Justiţiei, Viorica Dăncilă a evitat să răspundă. 

Ea a mai spus că prima şedinţă a noului Guvern va avea loc miercuri, şedinţă care va fi pregătită încă din această seară, după depunerea jurământului.

********************************************

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni după-amiază, în şedinţă comună, pentru a da votul de învestitură celui de-al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Pentru învestirea Guvernului este nevoie de minim 233 de voturi "pentru". UDMR a decis să susţină Guvernul Dăncilă, chiar dacă nu toţi miniştri propuşi au convins la audieri. 

În premieră pentru România, noul guvern va fi condus de o femeie, Viorica Dăncilă, şi va avea opt femei ministru, din care două şi vicepremieri, Ana Birchall şi Graţiela Gavrilescu. 

Lista cu miniştrii înaintată Parlamentului

Premier- Viorica Dăncilă

Vicepremier, ministrul Dezvoltării - Paul Stănescu

Viceprimier, ministrul Mediului - Graţiela Gavrilescu

Vicepremier fără portofoliu - Viorel  Ştefan

Vicepremier pentru implementarea Afacerilor Europene - Ana Birchall

Ministrul Afacerilor Interne - Carmen Dan

Ministrul Afacerilor Externe - Teodor Meleşcanu 

Ministrul Apărării - Mihai Fifor 

Ministrul Finanţelor -  Eugen Teodorovici

Ministrul Justiţiei- Tudorel Toader

Ministrul Agriculturii - Petre Daea

Ministrul Educaţiei - Valentin Popa

Ministrul Muncii - Olguţa Vasilescu 

Ministrul Economiei -Dănuţ Andruşcă

Ministrul Energiei - Anton Anton

Ministrul Transporturilor -  Lucian Şova

Ministrul Fondurilor Europene - Rovana Plumb

Ministrul Sănătăţii- Sorina Pintea

Ministrul Culturii- George Ivaşcu

Ministrul Apelor şi Pădurilor - Ioan Deneş

Ministrul Cercetării - Nicolae Burnete

Ministrul pentru Mediu de afaceri - Radu Oprea

Ministrul Tineretului - Ioana Bran

Ministrul Turismului -  Bogdan Trif

Ministrul Comunicaţiilor- Bogdan Cojocaru

Ministru delegat pentru Afaceri Europene -Victor Negrescu 

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul - Viorel Ilie

Ministrul pentru românii de pretutindeni - Natalia Intotero

 

Miniştrii propuşi în viitorul Guvern au fost audiaţi, începând de luni dimineaţă, în comisiile parlamentare de specialitate, iar până la ora redactării acestei ştiri, toţi primiseră avize favorabile, care sunt consultative. 

PSD şi ALDE au împreună 243 de senatori şi deputaţi, iar pentru învestirea Guvernului este nevoie de minim 233 de voturi "pentru". Aşadar, coaliţia are cu 10 voturi peste minimul necesar . Numai că la votul de învestitură va fi vot secret cu bile şi pentru a nu avea surprize din partea organizaţiilor PSD care s-au răzvrătit după demisia lui Mihai Tudose sau nu au reprezentanţi în noul guvern, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a încercat să-şi ia măsuri de siguranţă.

Deşi săptămână trecută nu a ajuns la o înţelegere cu UDMR, care a luat decizia chiar înainte de vot, susţinerea Uniunii va aduce coaliţiei încă 29 de voturi din partea parlamentarilor acestei formaţiuni, asigurând o majoritate confortabilă. În plus, PSD-ALDE se mai poate baza şi pe voturile celor 11 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care, de obicei, sunt de partea puterii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră