Oierul de la Deveselu pierde procesul cu Ministerul Apărării

18 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Oierul de la Deveselu pierde procesul cu Ministerul Apărării

Oierul, care timp de trei ani s-a bătut în instanţă cu statul român, a suferit o înfrângere miercuri, când i s-a refuzat permisiunea de a deţine o stână în apropierea bazei militare de la Deveselu.

Cazul lui Dumitru Bleja, în vârstă de 63 de ani, s-a transformat într-o luptă neobișnuită de putere între comandanții militari americani ai bazei și oierul încăpățânat, relatează AFP, citată de france24.com.

Bleja a cumpărat în 2007 un teren de 2,5 hectare lângă granița bulgară și, după un an, a construit fără autorizaţie un adăpost pentru oi, dar cu mult timp înainte de începerea lucrărilor pentru baza militară de la Deveselu.

În 2014, cel mai înalt oficial american de la baza militară, care face parte din sistemul de scut antirachetă al Europei de Est,  a declarat că a deţine o stână atât de aproape de perimetrul scutului "subminează cerințele minime de securitate" ale obiectivului.

Ministerul Apărării l-a dat în judecată Bleja pentru construirea adăpostului fără autorizaţie, ceea ce l-a determinat pe cioban să ceară daune de până la 18.000 de euro  în cazul în care stâna ar fi demolată.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, în favoarea ministerului, deși nu a luat încă o decizie privind demolarea sau nu a adăpostului pentru oi.

Baza de la Deveselu a fost inaugurată în mai 2016.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră