Numărul deceselor provocate de gripă se apropie de 50. Ce spune ministrul Sănătăţii

22 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Numărul deceselor provocate de gripă se apropie de 50. Ce spune ministrul Sănătăţii

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi că morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută în săptămâna 12.02.2018 – 18.02.2018, comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă.  Conform specialiştilor, morbiditatea a depăşit nivelul minim preconizat, dar s-a încadrat în intervalul aşteptat. Ministrul Sănătăţii spune că în niciun caz nu trebuie declarată epidemie de gripă, chiar dacă numărul deceselor a ajuns la 47.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinic, infecţii acute respiratorii şi pneumonii) a fost de 134.922, cu 51,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (89.175) şi cu 4,4% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (129.165).

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare în Bucureşti, judeţele Constanţa, Iaşi şi Olt şi medie în judeţele Bihor şi Argeş, cu răspândire regională în regiunea de sud şi sud-est şi cazuri sporadice în unele judeţe.

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate  47 decese confirmate cu virus gripal. În sezonul precedent s-au înregistrat 27 de decese.

"În niciun caz nu se pune problema declarării unei epidemii de gripă. Este un număr mare de decese, dar nu este peste nivelul pe care specialiştii l-au prognozat. Din această săptămână, numărul cazurilor vor fi în scădere, deci nu putem vorbi de declararea unei epidemii, nu a fost vorba niciodată. Abia acum două săptămâni s-a depăşit nivelul minim prognozat. Nivelul maxim nu a fost atins niciodată în această perioadă. Este, într-adevăr, trist că au murit totuşi 47 de oameni, dar suntem în limitele aşteptate", a declarat joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, conform agerpres.ro.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, a gripei şi a infecţiilor respiratorii acute severe şi până la data de 18.02.2018 au fost confirmate cu laboratorul 781 cazuri de gripă, mai precizează INSP.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră