Noi situri pe lista Patrimoniului mondial al UNESCO. România a intrat cu pădurile seculare de fag

13 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Noi situri pe lista Patrimoniului mondial al UNESCO. România a intrat cu pădurile seculare de fag

La întâlnire anuală de la Cracovia, Polonia, oficialii UNESCO au adăugat 21 de noi destinații pe lista sit-urilor patrimoniului mondial, din Brazilia, Polonia, Danemarca și Rusia, Franța, Cambodgia și Germania. Acestea ridică totalul siturilor patrimoniului mondial UNESCO la 1.073. Ele sunt unice din punct de vedere geografic sau istoric prin amprenta lăsată pe pământ.

Reuniunea UNESCO a avut loc în perioada 2-12 iulie, iar România a intrat pe lista patrimoniului mondial cu pădurile seculare de fagi. Conform Greenpeace Romania, peste 24.000 de hectare de păduri virgine de fag sunt incluse acum în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Pădurile de fag sunt emblematice pentru Europa. Ele au migrat de la sud spre nord și au ajuns să acopere o bună parte din suprafața Europei după ultima glaciațiune. Pe teritoriul României, pădurile de fag s-au extins acum aproximativ 3.000 de ani, iar astăzi ocupă peste 30% din suprafața împădurită a țării. 

Prin înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO, se urmărește protejarea unor eșantioane reprezentative de păduri de fag din diferite ecoregiuni. Aceste păduri sunt un rezervor genetic inestimabil pentru fag și alte specii asociate. Ele sunt în același timp păduri întacte, bogate în diversitate, echilibrate și rezistente în fața condițiilor de mediu din ce în ce mai dificile, mai precizează Greenpeace.

Conform dailymail.co.uk, printre cele 21 de noi situri de pe lista UNESCO se regăsesc partea veche a oraşului Hebron din Palestina, Lake District din Anglia, peisaje din Mongolia şi Federaţia Rusă, peşterile Swabian Jura din Germania, mina Tarnowskie Gory din Polonia, oraşul antic Aphrodisias din Turcia, oraşul Yazd din Iran, Parcul Naţional Los Alerces din Patagonia, Argentina, sistemul vene'ian de construcţii de apărare din Italia, Croația și Muntenegru, care se întinde pe mai mult de 620 de mile între regiunea Lombardia din Italia și coasta de est a Adriaticii. 

De asemenea, pe listă a fost inclusă şi Insula Sacră din Japonia, considerată atât de sacră încât femeile nu au voie să pună piciorul pe ea, precum şi zona templului cambodgian din Sambor Prei Kuk, care se traduce prin "templul din desişul pădurii" (foto).

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră