Ce mai face Kovesi? Se duce să conferenţieze la Sofia, deşi CSM-ul bulgar a refuzat să o invite

09 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ce mai face Kovesi? Se duce să conferenţieze la Sofia, deşi CSM-ul bulgar a refuzat să o invite

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, va participa la o conferinţă în Bulgaria unde va împărtăşi experienţa ei în lupta anticorupţie. Ea a fost invitată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie a Bulgariei, Lozan Panov, relatează balkaninsight.com. Acum două luni, Consiliul Judiciar Suprem din Bulgaria respins o propunere de invitaţie a Laurei Codruţa Kovesi, şeful instituţiei fiind de părere că lupta anticorupţie din România nu este un model. 

Un purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie din Bulgaria a declarat că evenimentul la care este invitată Kovesi va avea loc la 16 martie şi va fi anunţat oficial luni, deşi participanţii la conferinţă au deja informaţii despre aceasta de pe site-uri specializate.

Kovesi, poreclită în România “Doamna Justiţie” pentru succesul în activitatea sa de procuror-şef al DNA, este aşteptată să le împărtăşească pe scurt magistraţilor bulgari experienţa ei în combaterea corupţiei la nivel înalt. 

Vestea privind vizita lui Kovesi în Bulgaria vine la doar două luni după ce Consiliul Judiciar Suprem - cel mai înalt organism de autoreglementare al sistemului judiciar din Bulgaria - a respins la 12 ianuarie o propunere de invitație a şefei DNA, făcută de judecătorul Kalin Kalpakchiev. El a vizitat România în noiembrie 2016 pentru un schimb de experienţă cu magistraţii români.

În cadrul unei întâlniri cu magistraţii de vârf ai Bulgariei, procurorul general, Sotir Tsatsarov, a spus că deşi Kovesi e şefa DNA, ea nu-i reprezintă pe procurorii români. "Invitarea ei separat de CSM, ar putea părea un pic ciudat", a adăugat Tstsarov.

Ulterior, la 30 ianuarie, preşedintele Consiliului Judiciar Suprem a declarat ziarului Monitor că "în România, modelul în sine al anticorupției, nu este destul de convingător" și că mai sunt multe de făcut pentru a deveni un model pentru alte țări.

Multi bulgari văd în succesele recente ale României în combaterea corupţiei o sursă de inspirație pentru ţara lor. Când luna trecută românii protestau în masă împotriva corupţiei, unii bulgari s-au adunat în fața ambasadei române din Sofia pentru a-și exprima solidaritatea cu vecinii lor de la nord.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră