Nu vom avea metrou, dar vom avea tren Bucureşti-Otopeni

28 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Nu vom avea metrou, dar vom avea tren Bucureşti-Otopeni

"În 2020 vom avea metrou doar într-o variantă foarte optimistă. Vom începe însă acest metrou pentru că toată lumea consideră acest proiect ca fiind un dat şi de fapt el nu este pornit. Avem un credit asigurat pe o treime, poate de 25%, de la japonezi şi de 5 ani avem acest credit nefolosit, nu se mişcă nimic, dar toată lumea speră că vom avea un metrou în 2020", a declarat ministrul Transporturilor pentru agerpres.ro.

Deoarece creditul nu este folosit, statul plăteşte penalităţi de aproximativ 300.000 de euro pe an. În plus, yenul s-a devalorizat faţă de dolar şi a mai rămas doar 72% din valoarea creditului.

"Văzând aceste lucruri, şi după o analiză în Guvern, am decis ca acest proiect să înceapă imediat şi practic am organizat acest proces în 2016", a explicat Dan Costescu.

El spune însă că există şi o variantă prin care se poate ajunge cu trenul de la Bucureşti la Otopeni, agreată şi datorită termenului de finalizare a proiectului, respectiv anul 2020.

"Trebuie să ne concentrăm pe acest proiect, să ne vedem interesul pe termen lung şi să nu facem investiţii hazardate pentru obiective care sunt trecătoare, precum un campionat de fotbal. Studiem acum începerea construcţiei unei linii feroviare, să avem o linie navetă între aeroport şi Capitală. Avem avantajul că nu vom investi foarte mult în acest proiect având deja construită o linie de cale ferată. Să avem o linie de cale ferată navetă care să asigure legătura în 15-20 minute distanţa între aeroport şi Bucureşti, iar acest proiect poate fi finalizat până în 2020", a mai spus ministrul Transporturilor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră