Cioloş, chemat să medieze conflictul între judecători şi ministrul Prună

05 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cioloş, chemat să medieze conflictul între judecători şi ministrul Prună

UNJR s-a adresat direct premierului deoarece, în discuțiile cu magistrații, miniștrii din Guvern și-au fundamentat "poziția pe o mentalitate instituțională profund eronată, care plasează practic sistemul de justiție în subordinea Executivului".

Magistrații susţin într-o scrisoare adresată premierului că "acest conflict a fost generat în special de acțiunile ministrului Justiției Raluca Prună care, pe lângă neînțelegerea modului cum funcționează instituțiile într-un stat de drept, a gestionat în mod total neprofesionist relația cu magistrații și personalul auxiliar, evitând să discute în mod real problemele ridicate de aceștia. În locul unei abordări focalizate pe soluții la problemele ridicate, aceasta a recurs, în mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupa".

Magistrații mai spun că ministrul Justiției nu a venit cu o propunere din partea Guvernului de soluționare a crizei, așa cum s-a agreat la întâlnirea din 23 septembrie, iar prin luările sale de poziţie a amplificat și mai tare conflictul pe care l-a generat.

Ei condamnă și "manipularea opiniei publice cu privire la salariile judecătorilor, reprezentanții Guvernului indicând salarii de peste 10.000 de lei, insinuând că acestea ar fi norma. În realitate, marea majoritate a judecătorilor activează la instanțele de fond, unde salariile sunt între 3.500-8.000 de lei".

Magistraţii susţin că "salariile juriștilor din Ministerul Justiției sunt egale sau mai mari decât cele ale judecătorilor de la curțile de apel, iar asimilații judecătorilor din cadrul ministerului au salarii ce depășesc 12.000 de lei".

"Ipocrizia Ministrului Justiției Raluca Prună — cu scopul de a induce cetățenilor imaginea că magistrații ar fi bugetari de lux — este intolerabilă, în contextul în care România aloca pentru instanţe unul dintre cele mai mici bugete pe cap de locuitor din Uniunea Europeană", subliniază magistrații.

Ei mai spun că "agresivitatea declarațiilor ministrului Prună și atitudinea sfidătoare a acesteia față de puterea judecătorească, precum și amenințările voalate pe care le-a transmis, au condus — pe fondul unor probleme acute din sistem — la actuala criză".

În final, magistraţii îi cer premierului Cioloş să prezinte o soluție pentru reintrarea în legalitate și ieșirea din această criză instituțională, care să fie discutată la ședința CSM din 6 octombrie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră