Maxim istoric de cereri la Prima Casă. Avertismentul BNR

25 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Maxim istoric de cereri la Prima Casă. Avertismentul BNR

Programul "Prima Casă" a atins un maxim istoric al solicitărilor de garantare, fiind înregistrate zilnic peste 600 de noi solicitări, informează joi Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

În acest context, reprezentanții Fondului au decis să adopte unele măsuri suplimentare pentru accelerarea procesul de analiză, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, menținerea programului normal de lucru în perioada minivacanței din perioada 1-5 iunie 2017 și suplimentarea numărului de angajați în funcție de nevoile etapelor procesului de analiză, conform agerpres.ro.

Pe de altă parte, BNR avertizează asupra riscului unei noi bule imobiliare. Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea, atrage atenţia asupra creşterii accelerate a preţurilor din domeniul imobiliar, în contextul acumulării de tensiuni.

”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumulează tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (...) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, citat de news.ro.

Pe de altă parte, şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a avertizat că în 2017 scumpirea caselor se va accelera pentru că toate elementele de cost la nivelul construcţiei vor avea evoluţii ascendente, conform mediafax.ro. Principalul factor de scumpire ar fi - potrivit ARACO - majorarea salariului minim pe economie, care duce la o scumpire semnificativă a manoperei din construcţii.

Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate luni de portalul imobiliare.ro. În România există deja patru oraşe unde preţul mediu pe metrul pătrat costa peste 1.000 de euro: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră