Ludovic Orban: Anumite sectoare vor beneficia de prelungirea șomajului tehnic după 15 mai

12 Mai 2020 | scris de A.A.
Ludovic Orban: Anumite sectoare vor beneficia de prelungirea șomajului tehnic după 15 mai

Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că guvernul caută resurse financiare pentru reluarea activității economice, dar și măsuri de ajutor pentru companii, ca să poată plăti angajații reveniți la muncă. Totuși, vor fi sectoare unde șomajul tehnic se va prelungi și după 1 iunie, a precizat prim-ministrul Orban, transmite Digi24.

Guvernul va suporta 35-45% din salariile angajaților care se întorc la muncă din șomaj tehnic, ca măsură de ajutor pentru reluarea activității economice a companiilor, a anunțat premierul Ludovic Orban marți dimineață, la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Șomajul tehnic va fi plătit până la 1 iunie, a spus Ludovic Orban. Și după această dată se va plăti șomaj tehnic, însă “numai prentru domeniile unde se vor menține restricțiile, cum este domeniul spectacolelor, cum sunt restaurantele“, a detaliat premierul.

El a mai spus că, în afară de 300.000 de oameni care au fost trimiși în șomaj tehnic, mai sunt câteva sute de mii care s-au întors din străinătate.  

“Estimăm 650.000 - 700.000 de cetățeni care își vor căuta un loc de muncă“, a mai menționat Orban.

Tot el a enumerat și sursele de finanțare pe care le ia guvernul în calcul pentru a ajuta la repornirea economiei, precizând că fără bani măsurile economice nu pot fi aplicate.

“Resursele financiare le căutăm în toate sursele posibile, finanțatori, fonduri europene, emisii de titluri pe piața internă și internațională, resurse financiare private“, a afirmat Ludivic Orban.

El a menționat și pregătirea unui program de susținere a companiilor mari și mijlocii, asemănător IMM Invest, pentru garantarea unor împrumuturi către aceste companii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră