Liviu Dragnea a făcut ANUNŢUL. Când va fi votată moţiunea de cenzură

15 Iun 2017 | scris de Mara Răducanu
Liviu Dragnea a făcut ANUNŢUL. Când va fi votată moţiunea de cenzură

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anuțat că moțiunea va fi depusă luni și discutată și votată miercuri. „PSD a luat decizia, după ce s-a consultat cu colegii de la ALDE; ca luni să se depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută şi votată”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderii PSD s-au reunit, de la ora 14:00, la sediul central al partidului din Kisellef, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional. În cursul şedinţei au fost luate două decizii majore: moţiune de cenzură împotriva Executivului Grindeanu şi excluderea premierului din partid. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că moțiunea de cenzură va fi votată miercurea viitoare.  Potrivit News.ro, liderul PSD a spus că nu a fost o soluţie pe care şi-ar fi dorit-o, însă ea a fost necesară după reacţiile premierului Sorin Grindeanu. „Eu o regret, dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică (...) azi poate eram la consultări la Cotroceni”, a adăugat Liviu Dragnea.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, joi, că PSD, alături de formaţiunea sa, vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, pentru a rezolva criza politică. Tăriceanu a spus că vor fi strânse semnături, iar luni va fi depusă în Parlament moţiunea de cenzură. El a intuit un calendar rapid de dezbatere şi votare, fiind posibil ca votul să fie dat tot săptămâna viitoare.

În acest fel o să punem capăt crizei politice”, a afirmat Tăriceanu.El a precizat că luni va avea loc o şedinţă a conducerii Parlamentului pentru stabilirea paşilor procedurali.„Nu e exclus să avem voturi în plus şi din partea partidelor care nu fac parte din coaliţie. Nu am avut discuţii în acest sens, dar am semnale că există această intenţie”, a spus Tăriceanu.

 PSD va depune o moțiune de cenzura împotrivă propriului Guvern, potrivit unor surse Digi24. Este o procedură nemaiîntâlnită ca un un partid să își demită în forță propriul cabinet. Se pare că la asta au ajuns șefii coaliției, după ce înlăturarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului s-a dovedit o misiune imposibilă. Moțiunea de cenzură ar urma să fie depusă luni. Reuniunea va avea loc la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff. Anterior, liderii PSD au luat în calcul amânarea şedinţei, pentru a decide care pot fi paşii constituţionali care pot fi urmaţi în urma refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona.

Astfel, social-democraţii ar putea decide excluderea din partid a lui Sorin Grindeanu, chiar dacă această măsură nu ar detensiona situaţia şi nu l-ar fi obligat pe  premier să demisioneze. O altă variantă a liderilor PSD este să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, pentru a putea ulterior să formeze un nou Cabinet.

Toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), spun surse politice citate de News.ro.

Următorul pas este ca demisiile miniştrilor  să ajungă la premier, care trebuie să le semneze şi să le transmită Administraţiei Prezidenţiale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că în cursul zilei de joi va convoca un nou CExN pentru a discuta împreună cu colegii de la ALDE despre noua propunere de prim-ministru pe care i-o vor înainta preşedintelui Klaus Iohannis.

„Mâine ( joi – n.r.), noi intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm şi împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a anunţat preşedintele PSD.  Preşedintele Klaus Iohannis solicită rezolvarea urgentă a crizei guvernamentale, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. Ea afirmă că toate procedurile de desemnare a unui nou premier vor fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament, situaţie în care nu s-a ajuns. Mădălina Dobrovolschi a precizat că preşedintele Iohannis „a luat act” că în interiorul coaliţiei de guvernare a apărut "o nemulţumire" şi se încearcă schimbarea întregului Cabinet.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră