Licitaţia care marchează 100 de ani de la naşterea lui Ceauşescu

31 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Licitaţia care marchează 100 de ani de la naşterea lui Ceauşescu

O casă de licitație din România vinde obiecte aparținând fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu pentru a marca 100 de ani de la naşterea sa, relatează Washington Post.

Vernisajul "Epoca de Aur" începe miercuri seara. Printre cele 250 de articole scoase la licitaţie sunt o căciulă de vânătoare purtată de Ceauşescu, un vânător avid, și pantofi personalizați și o geantă din piele de culoarea mentei verde făcuţi la comandă pentru soţia sa, Elena Ceauşescu. Există chiar și hârtie igienică de epocă, care era foarte rară în ultimele zile ale comunismului.

Iulian Pleştiu, director de cercetare al casei de licitații Artmark, declară că potențialii cumpărători sunt români de vârstă mijlocie care colecţionează astfel de obiecte sau oameni mai tineri care doresc să achiziționeze unul dintre afişele epocii comuniste.

La 26 ianuarie, ziua de naștere a lui Ceaușescu, un mic grup de fani înrăiţi s-a adunat să-l jelească la mormânt, într-un cimitir din București, dar aceştia nu se numără printre cei interesați de o astfel de licitație, a spus Pleştiu. Au deja portretul dictatorului acasă și nu sunt suficienţi de bogaţi pentru a licita pentru obiectele respective.

Fostul editor de televiziune  Ioana Popescu a vizitat Palatul Cesianu-Racoviţă cu un prieten pentru o previzualizare a articolelor, cele mai multe cu prețuri de pornire de la 100 la 200 de euro (între 125 și 250 de dolari).

"Nu este plăcut să le vezi. Ne amintește de o epocă care nu a fost atât de grozavă. Totuși, poate fi interesant din punct de vedere documentar ", a spus ea.

Printre obiectele istorice se numără o invitație la cină din partea ultimului șah al Iranului, o felicitare de Anul Nou de la președintele Gerald Ford și o fotografie a președintelui Richard Nixon, care a vizitat România la un an după ce Ceauşescu a condamnat invazia sovietică din Cehoslovacia din 1968, câștigându-şi faima de liderul rebel din cadrul blocului sovietic.

"Nixon nu şi-a făcut mari speranţe cu Ceaușescu", a spus Pleştiu. "El l-a considerat un marxist, un țăran care a fost ucenic de cizmar și apoi a ajuns președinte".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră