INS: Decese multe, căsătorii şi naşteri puţine. Ce e de făcut?

11 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
INS: Decese multe, căsătorii şi naşteri puţine. Ce e de făcut?

Astfel, în luna noiembrie s‐a înregistrat naşterea a 14.438 copii, cu 3.040 mai puțini copii decât în luna octombrie 2015. Numărul persoanelor ale căror decese au fost înregistrate în luna noiembrie a fost de 21.689, cu 522 mai multe decât în luna octombrie 2015. Sporul natural a fost negativ în luna noiembrie, de 7.251 persoane (decedații având un excedent față de născuții‐vii). Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna noiembrie a fost de 112, în scădere cu 40 față de luna octombrie 2015 (152 decedați sub 1 an).

Conform INS, la oficiile de stare civilă s‐au înregistrat în luna noiembrie 5.837 căsătorii, cu 7.453 mai puține decât în luna octombrie 2015. Numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 2876, cu 115 mai multe decât în luna octombrie 2015.

Dacă în 1989 numărul mediu de copii născuţi de o femeie era de 2.2, anul trecut acest indicator a coborât la 1.8. În acelaşi interval de timp, vârsta medie a femeii la prima naştere a urcat de la 22 de ani la aproape 27 de ani, conform INS.

Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, Vasile Gheţău, susţine că, pentru a aplica o politică de stimulare a natalităţii, ar trebui efectuată o cercetare amplă, pe baza căreia să fie luate măsurile optime.

"Ar trebui să avem câteva cercetări selective în rândul populaţiei, tinere în special, şi să vedem care este motivaţia unui număr în crestere de cupluri tinere care nu mai doresc copii deloc sau a unui număr la fel de mare de cupluri care doresc un singur copil. Sa îi intrebăm de ce nu numai atât. Care este motivaţia lor? Ce ar putea schimba decizia voastră? Ce măsuri? Unul poate vrea grădiniţă. Altul vrea creţă. Altul vrea impozit mai redus. Altul vrea locuinţă", a spus Vasile Gheţău, conform hotnews.ro, în cadrul unei conferinţe organizate la sediul INS cu tema "Statistica demografică în România-unde suntem, către ce ne îndreptăm?".

Şeful INS, Tudorel Andrei spune că nu trebuie să inventăm noi roata şi a prezentat măsurile luate de Franţa, în sprijinul demografiei. "Sunt trei seturi de măsuri pe care francezii le-au aplicat: măsuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii, a doua categorie sunt măsuri în natură, care privesc aceste familii -de exemplu dezvoltarea creşelor, dezvoltarea stabilimentelor în care copiii pot fi educaţi şi pot permite părinţilor să aibă o viaţă activă imediat după naşterea unui nou copil ân familie. Mai este, de asemenea, o a treia categorie, aşa numitele scutiri de impozite sau deduceri fiscale pentru anumite categorii de familii. Este un sistem închegat care nu are efect imediat, dar acesta e sesizabil pe termen mediu şi lung", spune Andrei.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră