UPDATE. Florin Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso, apare într-o înregistrare Al-Qaida. MAE îndeamnă la precauţie

02 Iul 2017
UPDATE. Florin Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso, apare într-o înregistrare Al-Qaida. MAE îndeamnă la precauţie

Cetățeanul român Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, apare într-o înregistrare video a Al-Qaida Mali, alături  alţi cinci ostatici străini.

Înregistrarea nedatată, de 16 minute și 50 de secunde, a fost publicată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor", o grupare jihadistă, relatează AFP, citată de agerpres.ro.

Iulian Gherguţ era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

"Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că preşedintele român va ajuta în încercarea de a găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinţilor mei, soţiei, fraţilor şi surorilor: mulţumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulţumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gandesc la ei şi mă rog împreuna cu ei", spune Gherghuţ, în înregistrare, conform ent.siteintelgroup.com.

"Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației", transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, MAE precizează că autoritățile române mențin legătura și cu autoritățile competente ale statelor ai căror cetățeni au fost luați ostatici.

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția", mai spune MAE.

Ceilalți cinci ostatici sunt australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franțuzoaica Sophie Pétronin, sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali.

Chirurgul Arthur Kenneth Elliott și soția sa Jocelyn Elliott au fost răpiți în Burkina Faso în ianuarie 2015. Jocelyn Elliott a fost eliberată în februarie 2016.

Franțuzoaica Sophie Pétronin, aflată la conducerea unei asociații de ajutor pentru copii, a fost răpită în decembrie 2016 de bărbați înarmați la Gao, în nordul Mali. Nicio grupare nu a revendicat până în prezent răpirea sa.

Ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt "în continuare în curs".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră