Farmaciştii cer abogarea măsurilor privind calcularea preţului la medicamente

03 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Farmaciştii cer abogarea măsurilor privind calcularea preţului la medicamente

"Redeschiderea discuțiilor asupra unui document normativ abia aprobat are un impact negativ asupra stabilității legislative și, mai ales, asupra credibilității demersurilor autorităților, aruncând o umbră de îndoiala asupra întregii metodologii de stabilire a prețurilor medicamentelor de uz uman.

Gestul Ministerului Sănătății de a readuce în dezbatere publică modalitatea de calcul a adaosurilor de distribuție și de farmacie demonstrează faptul că autoritățile publice nu au efectuat toate analizele necesare înainte de a propune, promova public și aproba un document atât de important, cu impact covârșitor asupra sustenabilității și predictibilității activităților farmaceutice, precum și asupra accesibilității pacienților la medicația necesară", susţin farmaciştii.

Ei critică impredictibilitatea acțiunilor guvernamentale, arătând că instabilitate decizională, coroborată cu situația din ce în ce mai dificilă din sistemul farmaceutic, afectează aproape 100.000 de oameni care lucrează în companii distribuitoare și farmacii, ale căror venituri nete s-au redus deja cu 15 — 17%, în urma scăderii prețurilor de la 1 iulie 2015.

"Sute de farmacii intră anual în insolvență, fiind nevoite să-și oprească activitatea, în detrimentul pacienților, angajaților și contribuțiilor la bugetul de stat. De asemenea, zeci de distribuitori au fost nevoiți să se retragă de pe piață sau să-și restrângă activitatea, devenită nesustenabilă", mai susţin farmaciştii.

Ei susţin că nivelul actual al adaosurilor comerciale pentru activitățile de distribuție și retail a medicamentelor către pacienți, în special pentru produsele ieftine, nu acoperă costurile reale aferente proceselor de manipulare, transport și comercializare în farmacii.

"Perpetuarea situației de fapt din sectorul farmaceutic va genera pierderi suplimentare pentru operatorii din distribuție și retail, cu impact negativ direct asupra accesului pacienților la medicamente.

Având în vedere cele de mai sus, solicităm abrogarea întregii Hotărâri de Guvern nr. 800/ 2016 și demararea de consultări publice pentru a găsi soluții acceptabile și aplicabile la nivelul întregului sistem, bazate exclusiv pe argumente de ordin economic și social, nu electoral", mai spun farmaciştii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră