Declararea Deltei Văcăreşti arie naturală protejată, pe ultima sută de metri

24 Mar 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Declararea Deltei Văcăreşti arie naturală protejată, pe ultima sută de metri

"Primăria Municipiului București va aplica, alături de ONG-uri, pentru administrarea Parcului Natural Văcărești, după ce acesta va fi declarat prin hotărâre de Guvern. Până atunci, vom acționa pentru salubrizarea Lacului Văcărești, dar și a Pădurii Băneasa, în luna aprilie, declarată <Luna curățeniei>, a declarat Sava, după întâlnirea cu ministrul Mediului. 

El a spus că acțiunile de salubrizare vor putea fi desfășurate după ce vor fi încheiate protocoale cu administratorii acestor zone — Apele Române, pentru Lacul Văcărești, și Romsilva, pentru Pădurea Băneasa.

Ministrul Mediului a anunţat că hotărârea de guvern prin care Delta Văcăreşti va fi declarată parc natural protejat a fost finalizată şi, în câteva săptămâni, va intra pe agenda de lucru a Executivului. "Am semnat săptămâna trecută hotărârea de Guvern privind declararea Lacului Văcărești arie naturală protejată, respectiv parc natural, și documentul se afla în circuitul de avizare. După adoptarea hotărârii se va organiza, conform legislației privind ariile naturale protejate, licitație deschisă pentru desemnarea unui curator al zonei", a spus Cristina Paşca Palmer.

Bani pentru monitorizarea calităţii aerului

Ministrul a mai spus că vor fi alocate fonduri pentru reabilitarea stațiilor de monitorizare a calității aerului din Capitală. "În București unele nu sunt funcționale și am prevăzut în buget, anul acesta, să reabilităm această rețea națională. Din cele 35 de milioane de lei alocate la nivel național, trei milioane sunt pentru București. Din banii aceștia se vor reabilita aceste stații de monitorizare și măcar vom avea date mai concrete despre calitatea aerului", a precizat Cristina Paşca Palmer.

100 km de piste pentru biciclete

Cât priveşte pistele pentru biciclete, primarul general a spus că studiul de fezabilitate pentru realizarea a 100 de kilometri de piste de biciclete în București va fi reactualizat, iar lucrările efective ar urma să înceapă în acest an şi să nu dureze mai multe de un an, un an și jumătate.

"Ne dorim ca pistele de biciclete să nu mai fie cele desenate și cele care nu au fost aprobate nici de Poliția Municipiului București, dar nici de cei care merg cu bicicleta. Să avem niște piste în adevăratul sens al cuvântului, integrate, nu cum sunt acum: segmente de piste care nu pot fi folosite de la un capăt la celălalt al orașului", a spus Sava.

Conform ministrului Palmer, anul acesta banii sunt încă disponibili la Ministerul Mediului. "Este important ca pistele noi să fie integrate în planul de mobilitate urbană durabilă. Există o dezbatere publică pe acest subiect și de îndată ce primăria va finaliza dezbaterea publică, estimată cam în două-trei luni, se poate avansa cu ceilalți pași procedurali", a spus ministrul Mediului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră