Decizia Parchetului General: dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost clasat

27 Iun 2017 | scris de Mara Răducanu
Decizia Parchetului General: dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost clasat

Parchetul General a luat astăzi decizia clasării doarului privind posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009, câştigate de Traian Băsescu în dauna lui Mircea Geoană. Decizia vine la mai puţin de 24 de ore de la clasarea unui alt dosar important, cel referitor la Ordonanţa 13.

Procurorii Parchetului General au ajuns la concluzia că din toate probele administrate în dosar şi din audierile făcute nu s-au găsit indicii care să ateste că persoanele care au participat la întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea ar fi avut legătură cu fraudarea alegerilor. De asemenea, nu există suspiciuni de abuz în serviciu sau falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.

"Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei menționate anterior, întrucât- din coroborarea probelor administrate- s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate, acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) și al infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prev. de art.391 alin.3 și 4 din Codul penal cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 și 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României)", se arată într-un comunicat al Parchetului General. Pe 24 aprilie 2017, Parchetul s-a autosesizat în urma declarațiilor jurnalistului Dan Andronic și a deschis dosar penal in rem în cazul alegerilor prezidențiale din 2009.

Dan Andronic a scris ca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt doua dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din 2009. Andronic a aratat ca l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus sa vina la locuinta acestuia, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.

"Am intepenit. Acolo era Statul! In acel birou se gaseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si inca o persoana inalta pe care nu o cunosteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date si cifre, dar si George Maior primea informatii. Cred ca, atat cat am stat eu acolo, Kovesi a primit cel putin doua telefoane la care a raspuns: „Da, domnule Presedinte". Dupa care iesea din incapere si continua discutia. In mod evident, Kovesi era o parte importanta a grupului, intelegeam din modul in care punea intrebarile referitoare la actiunile ce se pot intreprinde. Au ramas in acea incapere Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea… Oamenii care au facut posibila victoria lui Traian Basescu in 2009", a scris Andronic. Conducerea Parlamentului a decis şi ea înfiintarea unei comisii de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră