Copiii, învăţaţi încă din şcoală să combată corupţia

23 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Copiii, învăţaţi încă din şcoală să combată corupţia

Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public au elaborat un protocol care va sta la baza educaţiei juridice în şcoli primare, gimnaziale şi licee.

Educaţia juridică în şcoli va fi adaptată realităţilor cu care se confruntă elevii zi de zi, şi care, astfel, îşi vor cunoaşte mai bine drepturile şi obligaţiile de cetăţeni.

"Conceptul de educaţie juridică în şcoli este menit să promoveze statul de drept și democrația în societate, în general, și în rândul tinerelor generații, în special, prin comunicarea de noțiuni de educație juridică adaptate la nivelurile de învățământ primar, secundar și liceal, într-o manieră atractivă care să conțină informații relevante pentru elevi și profesori", se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei

Elevii din învățământ preuniversitar vor învăţa despre Constituția României, drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, procesul legislativ, organizarea și funcționarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil și penal, formele răspunderii juridice, unele aspecte privind organizații și relații internaționale, elemente de prevenire și combatere a corupției.

În educaţia juridică din şcoli vor fi implicate instituții și autorități publice cu relevanță pentru domeniul justiției, reprezentanți ai profesiilor liberale precum: avocați, notari publici, executori judecătorești, mediatori, practicieni în insolvență, precum și reprezentanți ai societății civile care sunt invitați să adere la obiectivul promovării educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar.

Pe lângă teorie, educaţia juridică va avea şi o componentă practică. Vor fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justiției, la Ministerul Public, la sedii ale altor autorități și instituții publice cu relevanță pentru domeniul justiției, precum și la instanțe și parchete.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră