Cetățile dacice din patrimoniul UNESCO trec în administrarea consiliilor județene

03 Mai 2020 | scris de A.V.
Cetățile dacice din patrimoniul UNESCO trec în administrarea consiliilor județene

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara începe măsurătorile topografice la cetăţile dacice din munţii Orăştiei, aflate în Patrimoniul UNESCO, anunță Agerpres care citează instituția administrativă.

Măsurătorile au fost demarate în contextul Legii nr. 23/2020, adoptată recent de Parlament, prin care se prevede clarificarea regimului lor juridic, preluarea în administrare de forurile judeţene în vederea protejării şi valorificării celor cinci situri înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Cetăţile dacice Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa, aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara, şi cetatea Căpâlna, situată în judeţul Alba, fac obiectul legii menționate mai sus.

Conform noii legi, autorităţile judeţene au obligaţia să clarifice regimul juridic al cetăţilor prin inventarierea şi înscrierea acestora în patrimoniul public al judeţelor Hunedoara şi Alba.

„Prin realizarea măsurătorilor topografice se au în vedere determinarea suprafeţelor aferente zonei 1 şi zonei 2, identificarea proprietăţilor prin suprapunerea cu schiţele de carte funciară veche, discuţii cu proprietarii sau urmaşii acestora în vederea cedării dreptului de proprietate în favoarea Consiliului Judeţean Hunedoara, demararea procedurilor de expropiere pentru cauză de utilitate publică în cazul proprietarilor cu care nu se ajunge la o înţelegere concretă”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

În paralel, în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, reprezentanţii Ministerului Culturii şi ai CJ Hunedoara vor elabora planul de protecţie şi gestiune a cetăţilor dacice.

Sursă foto: Travelminit blog

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră