Avocatul poporului solicită dotarea cu echipamente de protecţie şi plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate

03 Apr 2020 | scris de A.A.
Avocatul poporului solicită dotarea cu echipamente de protecţie şi plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate

Avocatul Poporului (AP) a înfiinţat pe pagina de start a site-ului o secţiune intitulată Acţiuni ale Avocatului Poporului legate de deciziile privind starea de urgenţă, în care pot fi consultate solicitările şi recomandările adresate autorităţilor în legătură cu deciziile acestora privind starea de urgenţă. Până în prezent, Avocatul Poporului a adresat mai multe solicitări prim-ministrului, Grupului de Comunicare Strategică, Ministrului Afacerilor Interne şi Ministrului Sănătăţii, conform unui comunicat al acestuia.

Astfel, miercuri, AP a adresat o solicitare miniştrilor Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Afacerilor Interne, Marcel Vela, privind asigurarea pentru medici a echipamentelor de protecţie şi a aparaturii necesare combaterii COVID-19.

În solicitare se face referire la mai multe materiale de presă privind demisia cadrelor medicale, în contextul lipsei de echipamente de protecţie.

"Autorităţile abilitate trebuie să ia măsurile necesare pentru ca personalul medical să poată lua măsurile de precauţie pentru a se proteja şi a preveni transmiterea în timpul îngrijirilor medicale. Or, în lipsa echipamentelor de protecţie şi a aparaturii necesare combaterii COVID-19, personalul medical se află în imposibilitatea de a-şi îndeplini sarcinile de serviciu în mod corespunzător şi de a realiza actul medical în scopul vindecării pacientului şi în vederea protejării şi promovării sănătăţii populaţiei", arată solicitarea.

Tot miercuri, AP a adresat o solicitare premierului Ludovic Orban şi ministrului Afacerilor Interne privind plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate.

"În vederea luării cu celeritate a tuturor măsurilor de protecţie socială ce se impun, dar şi pentru a preveni apariţia unor comportamente comerciale abuzive, pe fondul creşterii substanţiale a cererii pentru alimentele de bază, în contextul actual, vă adresăm rugămintea să analizaţi oportunitatea adoptării unor măsuri economice, pe perioada situaţiei de urgenţă, în sensul plafonării preţurilor la alimente de strictă necesitate, în limita preţului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgenţă", menţionează cererea AP.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră