ATENTATE LA PARIS. Cristian Movilă, fotograf de război, mărturii din infernul gloanţelor: „Ne-am târât zeci de metri (...) era exact ca în război“

15 Noi 2015 | scris de Mara Răducanu
ATENTATE LA PARIS. Cristian Movilă, fotograf de război, mărturii din infernul gloanţelor: „Ne-am târât zeci de metri (...) era exact ca în război“



Movilă se afla în apropierea clubului Bataclan, lângă o cafenea, permietru care a cunoscut cel mai mare număr de morți în urma atacurilor revendicate de jihadiștii ISIS.

”Eram cumva vizavi de această cafenea. Am început să aud împușcături. M-am lăsat pe burtă, pe lângă niște mașini. Eram pe trotuarul de vizavi. După câteva momente m-am uitat printre mașini și am văzut cum doi bărbați în cafenea trăgeau unde nimereau. Am auzit apoi sirenele politiei. M-am îndepărtat pe locul acela, am mers pe burtă, ne-am târât mai mulți. Era o situație de neimaginat. Ne-am târât așa zeci de metri. Sunetul sirenelor se auzea tot mai tare. Atunci, cei doi au ieșit din cafenea și au început să alerge. Au intrat pe o alee, străduță, unde era intrarea sălii de concert. Apoi au venit forțele speciale și au început să tragă după ei. Era exact ca în război. Eu știu sunetul armelor, am fost fotograf de război, dar e incredibil să auzi sunet de război în Paris”, a spus fotograful pentru RFI. El mai declară că i-a auzit strigând pe atacatori despre Siria. ”Când au ieșit din cafenea strigau ceva legat de Siria. Eu nu vorbesc franceză, nu am înțeles, dar strigau ceva legat de Siria”, continuă Movilă.

Totodată, fotograful de război povestește că l-a văzut pe unul din teroriști. Acesta avea barbă și căra după el mai multe genți. El crede că în acele bagaje se aflau, cel mai probabil, încărcătoarele puștii AK 47. Movilă nu a văzut pe nimeni împușcat pe stradă, dar declară că a observat lumea cum fugea după ce s-au auzit împușcăturile. 

” Tremuram şi mă uitam de jos. Mă uitam după prietenii mei“


Fotograful mai precizează că sentimentul predominat în acel moment a fost frica:” Tremuram şi mă uitam de jos. Mă uitam după prietenii mei cu care eram şi nu îi mai vedeam. Nu imi venea să cred ce se întâmplă. M-am gandit să fac niste poze, dar am zis că mai importantă e viata mea. Dupa aceea s-au auzit tot felul de explozii... era incredibil”. 
” A durat mult, o ora-două. Eram în zona şi i-am vazut cum scot victimele. La un moment dat, am vazut 20-30 de oameni ieşind de pe o alee. Unii şchiopătau, ţipau, erau plini de sânge. Era haos total, o chestie de neimaginat în Paris. Apoi au ajuns ambulanţele şi au început să ii scoată, tot aşa, pe tărgi pline de sânge. Doctorii păreau şi ei destul de speriaţi. Eu eram la doar cativa metri. Am facut câteva imagini cu telefonul. Dar e incredibil, am vazut oameni total ciuruiţi in Paris”, mai povesteşte 

În încheiere fotograful punctează că la un moment dat, oamenii nu au mai ieșit din sală. ”Au început să iasă din sală nişte oameni, apoi nu a mai ieşit nimeni... Ceilalţi erau ostatici. Nu vedeam nimic, doar se auzea dinauntru că se trage”, conchide românul, potrivit sursei citate. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră