Noi anchete în cazul ursului ucis la Sibiu. Câte apeluri s-au făcut la 112

14 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Noi anchete în cazul ursului ucis la Sibiu. Câte apeluri s-au făcut la 112

"Totodată, s-a dispus şi întocmirea de proceduri destinate Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru ca, în cazul în care animale sălbatice vor mai ajunge în localităţi, personalul angajat în serviciile veterinare să ştie exact care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a neutraliza potenţialul pericol la adresa populaţiei. Menţionăm că uciderea animalului se va lua numai în caz de pericol iminent", precizează ANSVSA.

Prefectul de Sibiu a anunţat deja deschiderea unui dosar penal pentru folosirea armei de foc în acest caz, iar Ministerul Mediului a anunţat că va sesiza Poliţia Sibiu în vederea demarării unei anchete.
"Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenţie, în situaţia dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate", se arată într-o poziţie oficială a Ministerului Mediului, postată pe pagina de Facebook.

Ulterior, reprezentanţii instituţiilor implicate în operaţiunea de prindere a ursului au chemaţi la sediul Prefecturii Sibiu, pentru a da explicaţii de ce nu s-a reuşit salvarea animalului. "Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii”, a precizat prefectul Sibiului, Cristian Roman, conform mediafax.ro.

De asemenea, Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) a depus, miercuri, la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor responsabili de împușcarea ursului care a coborât în orașul Sibiu, a declarat, pentru presa română, președintele fondator al Federației, fostul senator Marius Marinescu. Acesta a precizat că prioritatea o are aplicarea Legii privind protecția animalelor de către autoritățile competente.

Totodată, VIER PFOTEN România cere autorităţilor competente cercetarea infracţiunilor înfăptuite în cazul împuşcării ursului de la Sibiu. "Având în vedere că vânătorul care a tras nu a avut aprobarea Agenţiei de Mediu pentru aceasta ucidere, este vorba de cruzimi faţă de animale şi de ucidere cu intenţie, faptă sancţionată cu închisoare până la trei ani, dar şi de uz de armă şi muniţie într-o localitate, de asemenea faptă penală", scrie organizaţia pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanții organizației WWF România scriu pe Facebook că acest caz arată că este nevoie de înființarea Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS) pentru că în asemenea situații este necesar un regulament privind modul de intervenție și oameni instruiți să poată interveni eficient.

Pe de altă parte, STS anunţă că 28 de apeluri au fost înregistrate miercuri la Sibiu la 112, între orele 05.20 şi 08.09. "În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic 112 Sibiu, au fost identificate 28 apeluri prin care se semnalează prezenţa unui urs în oraş, în data de 12 octombrie 2016, la orele 05:20, 07:46, 07:47, 07:49, 07:56, 07:57, 07:59, 08:02, 08:04, 08:07 şi 08:09. Apelurile au fost transferate, potrivit competenţelor, către Dispeceratele de Urgenţă ale Inspectoratelor de Poliţie, pentru Situaţii de Urgenţă, de Jandarmi şi către Serviciul de Ambulanţă.La unele dintre orele menţionate, au existat mai multe apeluri într-un interval de câteva minute. O parte dintre acestea nu au fost direcţionate agenţiilor de intervenţie întrucât nu au fost furnizate informaţii noi privind locul în care se afla ursul. In data de 11.10.2016 nu au fost identificate apeluri care să semnaleze prezenţa unui urs în oraşul Sibiu", anunţă STS.

Citiţi şi:

O armată de poliţişti, vânători şi angajaţi zoo contra unui pui de urs. Ca să-l împuşte

Iohannis: Cum e posibil să se adune 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi după un urs?

Ministerul Mediului cere anchetă. Cum a ajuns ursul în centrul Sibiului

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră