Analfabetismul funcțional și lipsa de empatie, motivele pentru care românii ignoră măsurile impuse de specialiști

18 Mar 2020 | scris de A.V.
Analfabetismul funcțional și lipsa de empatie, motivele pentru care românii ignoră măsurile impuse de specialiști

Cazuri halucinante de ignorare a măsurilor luate pentru stăvilirea extinderii epidemiei de COVID-19 în România apar aproape zilnic,  fiind taxate cu întocmirea de dosare penale. 

Ligia Moise, psiholog clinician, spune că analfabetismul funcțional și lipsa de empatie îi fac pe români să zădărnicească planurile autorităților în privința răspândirii coronavirusului.

Eu cred că acum vedem cu adevărat ce înseamnă analfabetism funcțional. Ei au auzit, au înțeles cuvântul virus, ca idee, dar nu au putut să proceseze informația drept pentru care n-au putut să acționeze ca atare. M-am tot gândit la chestia asta, că de foarte mulți ani sistemul de învățământ este deficitar drept pentru care a crescut generații care nu au un minim de cunoștiințe, măcar un pic de biologie și un pic de anatomie, cunoștiințe care să-i poată ajuta să înțeleagă într-o situație deosebită ce ar fi de folos pentru ei să facă pentru a se apăra de o nenorocire. Cred că ăsta este unul dintre aspecte, iar al doilea este lipsa de empatie, incapacitatea de a te gândi la celălalt”, a declarat psihologul pentru rfi.ro.

Psihologul Ligia Moise întărește faptul că mesajul autorităților pentru public trebuie să fie foarte clar, simplu, pe înțelesul tuturor.

“Haideți să învățăm, sau unii să ne aducem aminte, ce înseamnă să fiu OM. Ce înseamnă să am grija de mine și de celălalt ca astfel să iau deciziile cele mai bune pentru mine și pentru comunitate”, a îndemnat aceasta, în contextul complexei situații create de impunerea stării de urgență în România, din cauza crizei provocate de noul coronavirus.

Articolul integral, precum și înregistrarea audio a intervenției psihologului, AICI.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră